MICROEXPRESIILE și cele 7 EMOȚII UNIVERSALE

 

Expresiile faciale conștiente ne ajută să împărtășim sentimente de iubire și compasiune, înțelegere și colaborare, dezgust și consternare. Ele pot fi, de asemenea, folosite ca o mască (pentru a ascunde alte sentimente), dar NU pot face să dispară complet nici un sentiment intens.

 

Oricât de mult ne-am dori să credem că avem control complet asupra sentimentelor noastre și că putem alege dacă să le arătăm sau nu, lucrurile stau cu totul altfel. Orice emoție pe care reușim să o alungăm (cu mare efort) de pe față se va scurge până la urmă în exterior – adesea prin mișcările corpului și uneori prin micro-expresii.

 

Micro-expresiile

Sunt expresii cu durată de viață foarte scurtă, care zăbovesc pe față mai puțin de 1/25 fracțiuni de secundă. Aceste minuscule mișcări musculare scapă nedetectate de mintea conștientă, dar sunt repede absorbite de neuronii oglindă și la fel de repede reflectate.

Într-un studiu efectuat în anul 2000, cercetătorii suedezi au folosit tehnici subliminale pentru a arăta figurile unor fețe fericite sau furioase unor subiecți, fără ca aceștia să fi fost anunțați în prealabil. O expunere cu durata de 30 milisecunde (adică 3/100 fractiuni de secundă) a fost suficientă pentru ca subiecții studiați să reflecte emoția din fotografii, fără să aibă vreo idee despre ceea ce au vazut.  Bineînțeles, nu putem fi întodeauna suficient de rapizi pentru a sesiza aceste micro-expresii imediat cum apar. Dar ne putem dezvolta poligrafele interne prin antrenamente pentru recunoașterea anumitor expresii și emoții faciale.

Paul Ekman și colegii săi au dovedit că 43 de mușchi fin controlați de pe fața omului pot fi combinați și regrupați, rezultând 10 000 de posibile combinații de expresii. Ei chiar au și făcut legătura între 3000 dintre acele expresii ale feței și anumite senzații ale corpului. Din momentul în care ne dăm seama cum putem identifica expresiile sincere, devenim mai intuitivi față de micro-expresiile subconștiente, subliminale.

 

Nu uitați că aproape fiecare dintre noi este capabil să citească în mod natural expresiile feței

uneori avem nevoie doar de puțin exercițiu pentru a scoate la lumină acea abilitate înnăscută pe care am pierdut-o undeva pe drum.

 

Ne naștem cu expresiile faciale a șapte emoțiisurpriza, frica, furia, tristețea, dezgustul, fericirea și disprețul – care sunt adânc întipărite în trupurile noastre. Exact ca un limbaj pre-încărcat în baza de date a trupurilor noastre, aceste șapte emoții universale sunt recunoscute fără efort de către sistemele noastre de neuroni-oglindă, în fiecare interacțiune umană prin care trecem.

Cercetările efectuate de Ekman arată că aceste șapte emoții se manifestă la fel ca la oameni, indiferent de poziția socială sau zona geografică a lumii. Dar, deși avem cu toții aceste emoții, nu le arătăm întodeauna. Putem deghiza un sentiment de furie într-un zâmbet forțat sau putem încerca să ne ascundem tristețea ori frica de copiii care ne văd.

Fața este mediul primar de comunicare a emoțiilor, dar este și cea care le ascunde cel mai ușor. Când ne exprimăm facial emoțiile în mod deschis, acestea sunt ușor de perceput. Nu puteți rata niciuna. Chiar dacă expresiile rămân pe față o perioadă variind între 1/25 fracțiuni de secundă și 4 secunde, creierele noastre pot procesa informația primită chiar și într-un timp atât de scurt. Captarea emoției veritabile pe o peliculă este o adevărată provocare, mai ales în lumea de azi, în care există o fobie față de sentimente și în care cei mai mulți oameni nu ies din casă dacă nu-si pun pe față o mască.

citește și cum ne Influențează EMOȚIILE starea de SĂNĂTATE:

Influenta EMOTIILOR asupta starii de SANATATE

Să studiem fiecare dintre emoțiile menționate, precum și cele mai distinctive caracteristici ale lor.

Pe măsură ce le parcurgeți, încercați să mimați expresia pe care o sugerează, ca să vedeți dacă simțiți în corp emoția ce corespunde fiecărui sentiment.

 

Tristețea

este una dintre emoțiile care durează cel mai mult. Bărbia coboară, pleoapele la fel, iar pielea devine flască. Totul începe să atârne, ca și cum trăsăturile feței vi s-ar topi. Colțurile gurii coboară și uneori le puteți vedea cum tremură. În același timp, colțul intern al sprâncenelor se ridică și pe frunte se formează o linie verticală pe mușchiul corrugator supercilli, care ajunge să creeze aproape impresia unui V întors.

 

Surpriza

este una dintre emoțiile cele mai rapide. Să presupunem că deschideți ușa de la intrare și cineva sare asupra dumneavoastră și strigă: surpriză! La Mulți Ani! Ce se va întâmpla? La început, veți deschide gura larg. Apoi vi se vor ridica sprâncenele, ochii vi se vor mări, descoperindu-și albul atât în partea superioară, cât și în cea inferioară. Gura se va deschide amplu, în forma literei O. Toate aceste lucruri se vor întâmpla extrem de repede. În continuare, dacă surpriza este plăcută, fața vi se va destinde într-un zâmbet; dacă surpriza a fost neplăcută, expresia care îi urmează este frica.

 

Frica

poate urma uneori surprizei. În frică, sprâncenele sunt apropiate, aduse spre centru și exact la capetele lor apar două mici linii. Colțurile gurii se adună și buzele sunt foarte strânse. Ambele pleoape sunt într-o stare extremă de tensiune, pupilele se dilată și ochii ies din orbite- de obicei albul ochilor se vede atât sub, cât și desupra irisului.

 

Furia

unele studii au relevat faptul că, în mijlocul unei mulțimi, putem observa mai ușor o față furioasă decât una fericită. Din cauza sentimentului de furie, sprâncenele coboară și se apropie în forma de V. Între sprâncene se formează linii subțiri. Ochii sunt larg deschiși, fără clipire, sau îngustați până ce ajung să arate ca două fante, cu pleoapa inferioară deplasată în sus.

 

Dezgustul

când simțiți dezgust, nasul vi se încrețește ca și când ați fi mirosit lapte stricat, spre exemplu. Buza de sus se retrage și se ridică, astfel încât marginile gurii se întorc în jos. Această expresie are un efect puternic asupra neuronilor oglindă. Un studiu recent arată că, indiferent dacă ne simțim dezgustați sau suntem doar martori la dezgustul altora, experiența activează aceeași parte a creierului – insula anterioară și operculul frontal.

S-ar putea să nu fi văzut sau mirosit (personal) nimic stricat, dar  dacă ne-am uitat la expresia altei persoane, ne simțim ca și cum noi înșine am fi experimentat senzația.

Unele dintre cele mai distinctive semne ale dezgustului sunt: fruntea în general relaxată, sprâncenele coborâte, riduri în zona superioară a nasului, pleoapa inferioară tensionată, buzele strânse în formă de pungă, buza de sus ridicată.

 

Fericirea

în cazul sentimentului de fericire, apare una dintre expresiile noastre favorite – zâmbetul adevărat. Dacă priviți o față care arată așa ceva, observați că un zâmbet adevărat este diferit de unul social: gingiile sunt dezvelite mai mult, ochii iau forma de semilună, apare ridul laba gâștei.

Probabil că semnul cel mai pronunțat constă în cutele nazolabiale care devin foarte adânci, în stânga și dreapta nasului, între buza superioară și nas. Tuturor ne place să vedem aceste zâmbete și ne este aproape imposibil să nu zâmbim și noi.

 

Disprețul

este similar dezgustului, dar nu pare să reflecte și repulsie fizică, așa cum se întâmplă în cazul dezgustului. În schimb, disprețul apare atunci când un om se simte superior altora sau când nu este de acord cu acțiunile sau comportamentul lor. Expresia se identifică ușor deoarece disprețul trage o parte a feței, în special obrazul și gura.

Disprețul poate fi insoțit de furie, dezgust sau fericire, din combinație rezultând câteva expresii diferite. Chiar dacă unii specialiști nu sunt de acord, Paul Ekman crede că disprețul este o emoție exprimată facial la fel în întreaga lume.

 

Rareori vedem la cineva o expresie facială simplă. Cel mai adesea apar combinații – una sau două dintre aceste expresii faciale, combinate cu alte semnale din limbajul corporal, cum ar fi tonul vocii sau gesturile mâinii.

La fel ca și în cazul cepei decojite, se începe cu stratul extern (expresiile tipice pe care oamenii le folosesc în mod conștient), treptat mergând apoi spre expresiile faciale pe care oamenii nu le afișează conștient.

 

Carte “TEHNICI DE CITIRE A CHIPULUI” poate fi comandată de aici sau click pe imaginea de mai jos

 

mai mult despre CITIREA celor 7 EMOȚII UNIVERSALE aici

Cum citesti cele 7 EMOTII universale pe CHIPUL uman

 

CHIPUL MAEȘTRILOR

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io