Primul care s-a consacrat stiintific in aceasta arata a fost -Johann Caspar Lavater in anul 1772. Ce este fiziognomia sau ce presupune această ştiinţă?
Fiziognomia este arta de a recunoaşte caracterul, nu viitorul omenesc în cel mai larg sens al caracterului personal pornind de la înfăţişarea lui exterioară; fizionomia în sensul cel mai larg ar fi aşadar tot ce ţine, cum arata un corp omenesc, mimica si gesturile unui individ, în măsura în care din aceasta putem deduce tabloul personalitati cu privire la caracterul omului.
Cate portrete, caractere diferite poate avea omul simultan, cu alte cuvinte, din cate unghiuri simetrice putem calcula personalitatea unui individ tot atâtea tipuri de fizionomii poate avea una şi aceeaşi persoană.
În acest sens, fiziognomia cuprinde în sine toate caracterele omeneşti din care împreună rezultă un caracter de ansamblu complet, spunand ca recunoasterea faciala moderna a luat nastere din aceasta stiinta. Ea ia în calcul caracterul fiziologic, cel temperamental, cel medical, cel fizic, cel intelectual, cel moral, cel habitual, caracterul dexterităţii, cel social sau colocvial, simultan calculand aceste elemente inglobate putem spune cine este o persoana.
Rolul fiziognomiei este deci de a găsi tocmai această expresie simplă sau compusă a unuia din caracterele specifice corpului sau infatisarii personajului. În măsura în care dezvăluie doar caracterul din expresia exterioara corespunzatoare lui, ar trebui numită fiziognomie empirică; in masura în care însă ea poate indica şi cauzele, motivul şi raportul nemijlocit dintre această expresie şi caracterul însuşi, ar trebui numita fiziognomie teoretică sau transcendentă.
Există şi o fiziognomie anatomică, despre care însă vom spune câte ceva abia mai tarziu, fiziognomiei ca atare.
Fiziognomia este imparita in doua, asa putem sa aprofundam mai mult individul, cea istorică şi cea filozofică. Acestea trebuie evident diferenţiate. Partea filozofică va rămâne pesemne încă multă vreme cea mai dificilă indeletnicire si aspiratie a idealurilor omenesti. Dacă acesta s-ar afla în puterea noastră, am deţine dintr-o dată cheia către toate adâncurile naturii umane si poate atunci totul va devenii plictisitor, parca nu ar exista nici un mister .
Voi enumera elementele faciale pentru inceput !
Fruntea
Semnifica fericirea din copilarie, inteligenta, capacitatea mentala(memoria, gandirea logica, imaginatia si intuitia) si pozitia sociala.
O femeie trebuie sa aiba o frunte care sa nu ocupe mai mult de o treime din intreaga fata si nu trebuie sa aiba oase vizibile.
Un barbat trebuie sa aiba fruntea mai larga si lata, inalta, cu oase vizibile si care poate depasi o treime din fata. Aceasta este un indiciu ca va avea o cariera plina de succes chiar din tinerete.
Fruntea ingusta, ascutita sau tesita, cu umflaturi, riduri sau alunite este considerata nefavorabila. Semnifica o copilarie chinuita si nefericita; posibil parinti separati sau care nu se inteleg.
– inalta si lata: inteligenta, putere de concentrare, aptitudini pentru studiu.
– joasa si lata: inteligenta, intuitie, perseverenta, imaginatie, spontaneitate.
– joasa si stramta: lipsa de imaginatie, superficialitate, nehotarare, incapatanare, devotament.
Ochii
Numiti si „ferestrele mintii” in cultura chineza sau „ferestrele sufletului” in cea occidentala, reprezinta cea mai importanta trasatura a fetei. Nici o alta parte a sa nu poate sa spuna mai multe despre persoanalitatea cuiva si daca ei sunt favorabili, desi nici o alta trasatura nu este, persoana respectiva va fi inteligenta si va avea noroc mai devreme sau mai tarziu.
* mari: farmec, generozitate, sensibilitate. Persoanele cu asemenea ochi au emotii puternice si talent artistic. Nu sunt atente insa la chestiunile financiare.
* mici: pragmatism, spirit rational, curaj, energie, perseverenta. Sunt persoane precaute si cantaresc mult inainte de a lua decizii.
* rotunzi: consecventa, inteligenta, tandrete, imaginatie, senzualitate.
* apropiati: concentrare, vointa, gelozie, intuitie, tendinta de a fi rautacioase.
* departati: instabilitate, tendinta spre infidelitate, generozitate.
* albastri inchis: natura cinstita, fidela, ferma.
* albastri deschis: blandete, lipsa de simt practic.
* albastri spalaciti, tulburi: raceala sufleteasca, slabiciune.
* caprui: amabilitate, generozitate, cochetarie.
* verzi: lentoare, raceala sufleteasca, uneori viclenie.
* priveste pe deasupra capului interlocutorului: om orgolios si arogant.
* priveste in jos: persoana timida, precauta si care isi face griji din orice
* priveste piezis, ferindu-si privirile: are ceva de ascuns, ceva pe constiinta, se simte vinovata.
* priveste direct, drept si patrunzator: curaj, incredere in sine, constiinta curata, hotarare.
– ochi de vulpe: sunt ascutiti, mici si curbati in jos. Semnifica viclenie, zgarcenie, lacomie, predispozitie catre relatii tensionate cu colegii.
– ochi de maimuta: sunt stralucitori, rotunzi, usor iesiti si foarte mobili. Denota inteligenta, rapiditate, intuitie. Uneori, persoana este vicleana, manifesta lipsa de rabdare, infidelitate, tendinta spre razbunare(tipul negativ).
– ochi de urs: sunt mati, fara stralucire si usor iesiti, pupile mici. Persoana are o inteligenta redusa, este lenesa, uneori are o indrazneala nepotrivita.
– ochi de lup: sunt lungi, luminosi, patrunzatori, curbati la colturile exterioare. Semnifica cruzime, patima, malitiozitate, dorinta de a conduce si de a avea putere, spirit razbunator.
– ochi de cal: sunt mari, rotunzi si usor iesiti, cu pleoape duble si margini frumos curbate. Indica sinceritate, harnicie, inteligenta, modestie.
– ochi de vaca: sunt largi, cu pupile mari si o privire directa, clara. Persoana da dovada de harnicie, fidelitate, este de incredere, cu rabdare si uneori cu un curaj aproape de inconstienta.
Sprancenele
– arcuite: fire altruista, sentimentala, imaginatie, amabilitate, tact
– departate de ochi: ezitare, slabiciune, indiferenta
– apropiate de ochi: hotarare, vointa puternica, uneori cruzime
– imbinate: fire suspicioasa, uneori nesincera, tendinta spre necinste
– dese, stufoase: inteligenta, autoritate
– mai deschise la culoare decat parul sau foarte rare: slabiciune, o persoana lipsita de stralucire
– stufoase si cu perii zbarliti in toate directiile: egoism, cruzime, tendinta spre vicii, caracter suspicios(asa numitele „sprancene ale diavolului”)
– groase si relativ scurte: hotarare, agresivitate, curaj
– foarte lungi, usor curbate, gratioase: sentimentalism, inteligenta, sociabilitate, caracter romantic, adesea inclinatii artistice( cunoscute ca „sprancenele salcie”)
Nasul
Mai este numit Palatul Bogatiei si Sanatatii; de asemenea reprezinta sotul/sotia. Un nas mic fata de proportiile fetei sau prea scurt indica o lipsa a energiei vitale si o atitudine pesimista in fata vietii.
– drept: farmec, amabilitate, sensibilitate, dorinta de lux, inconstanta, superficialitate, indiferenta
– acvilin, coroiat(„nasul de vultur”): dorinta de a conduce, ingamfare, capacitate de decizie. Persoana poate fi vicleana, inselatoare, hotarata; poate ajunge departe, pe scara sociala, in profesie, politica sau afaceri.
– carn, cu varful in sus: persoana are o fire afectuoasa, sociabila, ambitioasa, senzuala. Este atragatoare pentru sexul opus, are mai multi prieteni sau prietene si un imbold sexual puternic.
– mic, fin: delicatete, bunatate, dragoste de frumos
– mare: bunatate, dragoste de viata, bogatie si familie numeroasa.
– gros: rautate, vicii
– cu nari inguste: suspiciune, siretenie, fire ascunsa
– cu nari largi: spirit realist, senzualitate
Urechile
– mari: dinamism, impulsivitate, noroc din punct de vedere material si sexual; adesea, au parte de mai multe aventuri amoroase
– mici, cu lobii subtiri sau scurti: eleganta, imaginatie, politete, fire iubitoare; nenoroc in relatii si in viata sexuala, trebuie sa munceasca din greu pentru a obtine acelasi succes in cariera cu oamenii cu urechi cu lobi mari
– foarte mici si rotunjite: timiditate, introvertire, multa afectivitate, slabiciune
– ascutite: incapatanare, lipsa de flexibilitate, vioiciune, simtul umorului
– mici si usor ascutite la varf: spirit calculat, oportunism, adesea copilarie dificila(asa zisele urechi de „soarece”)
Gura
– mare: senzualitate, spirit ofensiv, ambitie, dinamism, pasiune
– mica: gusturi artistice, finete, superficialitate, introvertire
– buze carnoase: senzualitate, energie, altruism, impulsivitate
– cu buzele stranse: orgoliu, fermitate, disciplina, spirit ursuz
– intredeschisa: superficialitate, cochetarie, instabilitate. Persoana este o sursa de probleme pentru ca este vorbareata si are obiceiul sa barfeasca
– buza superioara mai groasa decat cea inferioara: fire afectuoasa, posesivitate, tact, toleranta, sociabilitate
– buza inferioara mai groasa decat cea superioara: tendinta spre critica, spirit practic, independenta, originalitate
– buza superioara subtire: probleme financiare
– buza inferioara subtire: inselatorie si neincredere
– buze subtiri: hotarare, conservatorism; nu-si exprima sentimentele si emotiile. Persoanele respective au tendinta de a repezi pe toata lumea, de a se razbuna; sunt conduse de ratiune si logica
Dintii
– regulati: farmec
– iesiti in afara: inteligenta, spirit vioi. Persoane care isi construiesc singure norocul, deschise si care adesea pleaca departe de locul natal.
– foarte albi: candoare sufleteasca, candoare. Indica viata lunga, relatii bune, un venit sigur, inteligenta si onoare.
– negri, neingrijiti: vicii, indolenta, necinste. Semn de viata scurta, situatie financiara nesigura, relatii nepotrivite.
– lati in partea de sus si ascutiti mai jos: semn de avaritie si cruzime, caracter imprevizibil; persoane carora le place carnea
– mai lati in partea de jos: bunatate, sinceritate; persoane vegetariene
– spatii intre dinti: persoane barfitoare, care nu pot tine un secret, risipitoare
– strambi si dezordonati(„dintii diavolului”): o fire rautacioasa, geloasa si calculata. Persoanele pot avea probleme in relatii si cu sanatatea, probleme financiare.
– caninii mai lungi si ascutiti(„dinti de caine”): viclenie, ghinion; nefericire in familie
Barbia
Deoarece se afla in partea inferioara a fetei, este strans legata de perioada batranetii si determina bunastarea si norocul dupa varsta de 50 de ani.
– patrata si lata: fermitate, pragmatism, curaj, spirit agresiv sau direct. persoana este foarte hotarata si cu o mare putere sexuala.
– ascutita: raceala sufleteasca. Persoana nu va trece de 70 de ani, iar sfarsitul vietii va nefericit
– rotunda: blandete, generozitate, tandrete, devotament, o fire cinstita, inconsecventa
– foarte iesita in exterior: tenacitate, orgoliu, incapatanare, dorinta de putere. Persoana este lider intr-un domeniu; atinge un apogeu in cariera dupa 50 de ani; are parte de o batranete fericita, familie numeroasa.
– cu gropita: senzualitate, intelepciune, sociabilitate, prudenta, fire agreabila
– cu o linie perpendiculara pe mijlocul ei: o persoana lasciva, care e probabil sa aiba probleme sentimentale si in familie.
ARTA SEDUCȚIEI prin gesturi feminine – Tainele Feminității – cu SUADA AGACHI
Sursa