Tonicitate/atonie
Descriere
Tonicitatea unei fețe se exprimă prin forme pătrăţoase, compacte, colţuroase şi prin receptori senzoriali drepţi sau ascendenţi.
Atonia, dimportivă, se exprimă prin forme rotunjite (ovale), chiar moi, şi prin receptori senzoriali rotunjiţi şi căzuţi.
Interpretare
Stenicul este decis :
- Este interesat în general de ceea ce poate influenţa.
- Are nevoie mai ales de dificultăţi, de obstabole.
- Caută mai ales puterea (sub toate formele sale).
- Calităţile sale sunt latura puternică, decisivă, voluntară, combativă.
- Defectele sale sunt aspectul agresiv, egoist sau rigid.
- Valorile sale sunt voinţa, forţa (aici inclusă şi inteligența).
Exemple : spermatozoidul, războinicii (militari, poliţişti, delincvenţi, pompieri), majoritatea papilor, şefilor de stat şi de întreprinderi.
Astenicul este receptiv :
- Este interesat în general de ceea ce se întâmplă în curtea vecinului.
- Are nevoie mai ales de linişte, de vise, de natură.
- Caută mai ales armonia, pacea, uşurinţa.
- Calităţile sale sunt aspectul amabil, atenţia cu care ascultă, altruismul.
- Defectele sale sunt latura indecisă, moale, temătoare sau lentă.
- Valorile sale sunt non-violenta, toleranţă, dragostea.
Exemple : ovulul, majoritatea mamelor africane, mulţi dintre artişti.
Tipul stenic extrem
Este hotărât şi caută să-şi impună ideile celorlalţi !
Este convins că dorinţele sale sunt legitime, dar că nu se vor realiza de la sine … În consecinţă, a luat frâiele în mâini de mic şi a căpătat obiceiul de a nu se baza decât pe sine. Cel puţin, nu aşteaptă (de la alţii, de la dumnezeu, de la viaţă) să fie ajutat din senin. A învăţat astfel să se descurce, să acţioneze, să decidă şi să influenţeze … de unul singur. Prin urmare, obstacolele nu îl sperie, nu mai mult decât obiecţiile prietenilor săi (de lucru sau de viaţă). De fapt, îi place să se ,,lupte” pentru o cauză care merită, evident. Şi îi place să convingă, să antreneze, să influenţeze şi să dirijeze pe ceilalţi. Îşi foloseşte farmecul, autoritatea, inteligenta, simţul valorilor şi, uneori, chiar agresivitatea.Cauta confruntarea (emoţională, verbală sau fizică),
Pentru că aceasta îi permite să-şi dovedească forţa, voinţă şi să simtă că trăieşte …
Punctele-cheie ale personalităţii sale :
- Este interesat în primul rând de dorinţele, obiectivele, proiectele sale şi munca sa.
- Are nevoie mai ales de dificultăţi, de obstacole, de sfidări pe care să le înfrunte, de duşmani pe care să-i combată şi de ceva care să-i frământe mintea.
- Caută mai ales puterea pentru a acţiona asupra lucrurilor, a-i influenţa pe ceilalţi, a ameliora situaţiile (după voinţa să ).
- Calităţile sale sunt într-o foarte mare măsură hotărârea, hiperactivitatea, fermitatea combativitatea, autoritatea sau ,,soliditatea”.
- Printre defectele sale se număra agresivitatea, egoismul, rigiditatea, duritatea, tensiunea, chiar conflictul.
- Filosofia sa este adesea de tip voluntarist : ,,Cine vrea poate !” sau ,,Vae victis !” (,,Vai de învinşi !”).
Tipul stenic echilibrat
Este destul de voluntar şi îşi menţine independența …
Preferă să fie deasupra decât dedesubt, mai degrabă să decidă decât să se supună , dar dacă trebuie, ştie şi când să se disciplineze … În consecinţă a luat frâiele în mâini de mic şi a căpătat obiceul de a se baza în primul rând pe sine. Totuşi ştie să ceară ajutorul celorlalţi (familie, prieteni …). A învăţat astfel să se descurce, să acţioneze, să decidă şi să influenţeze … mai degrabă de unul singur sau alături de o persoană de încredere. Prin urmare, obstacolele nu îl incomodează, nu mai mult decât obiecţiile prietenilor săi (de lucru au de viaţă). De fapt,îi place să se lupte … dar numai pentru o cauză care merită, evident ! Şi îi place să convingă, să antreneze, să influenţeze, chiar să îi dirijeze pe cailalti. Îşi foloseşte farmecul, autoritatea, inteligenta, simţul valorilor şi, uneori, agresivitatea (în cazuri extreme). Nu îi este teamă de dificultăţi (emoţionale, verbale sau fizice), pentru că acestea îi permit să-şi dovedească forţa, voinţă şi să simtă că trăieşte …
Punctele-cheie ale personalităţii sale :
- Este interesat în general de dorinţele, obiectivele, proiectele sale, de muncă sa.
- Are nevoie mai ales de dificultăţi, de obstacole, de sfidări pe care să le înfrunte, de probleme pe care să le rezolve.
- Caută mai ales autoritatea pentru a acţiona asupra lucrurilor, a-i influenţa pe ceilalţi.
- Calităţile sale sunt în general bună sa capacitate de a lua o decizie, de a induce siguranţă, fermitatea, combativitatea sau autoritatea.
- Printre defectele sale se număra egoismul, rigiditatea, duritatea, tensiunea, chiar o anumită tendinţa de a căuta conflictul.
- Filosofia sa este mai degrabă de tip voluntarist : ,,Cine vrea poate !” , ,,A învinge fără primejdie înseamnă a triumfa fără glorie !”
Tipul mixt stenic/astenic
Este totodată voluntar şi flexibil !
Trece alternativ de la agresiune la supunere. Sau îşi utilizează autoritatea într-un mediu (familia sa ori întreprinderea) şi blândeţea în celălalt, fiind convins că dorinţele sale sunt legitime, chiar dacă nu trebuie împlinite în detrimentul altora … în consecinţă, se întreabă fără încetare până undepoate merge şi cautaintotdeauna să se înţeleagă cu ceilalţi : ideal ar fi , evident, consensul şi unanimitatea, dar pragmatismul său îl împiedică să viseze prea mult timp. Atunci cauta dialogul şi face concesii şi compromisuri. Astfel, prin forţa lucrurilor, îşi dezvoltă talentede negociator,de mediator şi intermediar între oameni diferiţi.
Punctele-cheie ale personalităţii sale :
- Este interesat de dorinţele sale, în aceeaşi măsură ca şi de ale altora.
- Are nevoie deopotrivă de dificultăţi şi de linişte, de sfidări, de repaus, de câte un pic din toate şi de toată lumea.
- Caută mai ales echilibrul raporturilor de forţă, : să influenţeze şi/sau să fie influenţat, reciprocitatea
- Calităţile sale sunt în general un amestec de fermitate şi de blândeţe ( o mână de fier într-o mănuşă de catifea !).
- Defectele sale sunt, după caz, frică de afirmare sau, dimpotrivă, o afirmare brutală.
- Filosofia sa este mai degrabă de tip relativist : ,,Totul este relativ !” (Asta depinde … de celălalt, de situaţie etc.).
Tipul astenic echilibrat
Este foarte flexibil şi adaptabil !
Este o persoană destul de pacifista, de ,,bună”, de simpatică, de ,,cool”, care areoroare de conflicte. Şi-a dezvoltat o anumită abilitate pentru a le evita, a le contracara, a le deturna : flexibilitatea şi simţul negocierii (concesii şi compromisuri), dar şi o formă de amabilitate, naivitatea care dezarmează, rezistenţă pasivă, atenţia cu care ascultă, răbdarea, şiretenia … Nu are chef să dovedească nimic şi fuge de violenţă şi de agresivitate (,,La ce serveşte?”). Cu toate acestea ştie să se apere când este atacat … Pentru acest tip, toate fiinţele umane sunt egale şi trebuie să se întrajutoreze … ceea ce şi face destul de uşor : este mereu gata să dea o mână de ajutor, să asculte, să îngrijească, să consoleze, să alinte copii (?) şi pe alţii … Partea negativă a acestor nobile atitudini este un fel de slăbiciune morală sau energetică : renunţa destul de uşor în faţă dificultăţilor, a obstacolelor, a refuzurilor, a demonstraţiilor de forţă sau în eventualitatea unui conflict, mai ales când acesta risca să dureze …
Punctele-cheie ale personalităţii sale :
- Interiorizează cu uşurinţă ceea ce se întâmplă cu ceilalţi (atât bucuria, cât şi suferinţă).
- Are nevoie mai ales de linişte, de calm, de timp, de repaus, de visare.
- Caută mai ales armonia, echilibrul, calmul, pacea,compromisul.
- Calităţile sale sunt în general amabilitatea, receptivitatea, seninătatea, adaptabilitatea şi altruismul.
- Printre defectele sale se număra trândăvia, moliciunea, inerţia , lentoarea, indecizia sau uneori, laşitatea.
- Filosofiasa oscilează între detaşare şi pacifism, chiar budism (cf. reprezentările lui Buddha).
Tipul astenic extrem
Este foarte flexibil şi adaptabil !
Este o persoană profund pacifistă, ,,bună”, simpatică, tandră, care are oroare de conflicte. Si-adezvoltat o deosebită abilitate pentru a le evita, a le contracara, a le deturna : flexibilitatea şi simţul negocierii (concesii şi compromisuri), dar şi amabilitatea, naivitatea, care dezarmează, rezistenţă pasivă , atenţia cu care ascultă, răbdarea, şiretenia … Nu are nimic de dovedit şi detesta violenta şi agresivitatea (,,La ce servesc?”). Pentru acest tip, toate fiinţele umane sunt egale şi trebuie să se intr-ajutoreze … ceeace şi face bine : este mereu gata să dea o mână de ajutor, să asculte, să îngrijească, să controleze, să alinte copii (care îl adoră) şi pe alţii … Partea negativă a acestor nobile atitudini este un fel de slăbiciune morală sau energetică : se da bătut destul de repede în faţă dificultăţilor, a obstacolelor, a refuzurilor, a demonstraţiilor de forţă sau în eventualitatea unui conflict.
Punctele-cheie ale personalităţii sale :
- Interiorizează tot ceea ce se întâmplă cu ceilalţi (atât bucuriile, cât şi suferinţele).
- Are nevoie mai ales de linişte, de calm, de repaus, de visare.
- Caută mai ales armonia, echilibrul,calmul, pacea, compromisul.
- Calităţile sale sunt într-o măsură foarte mare amabilitatea, receptivitatea, seninătatea, adaptabilitatea şi, mai ales, altruismul.
- Printre defectele sale se număra trândăvia, moliciunea, inerţia, lentoarea, indecizia şi, uneori, laşitatea.
- Filosofia sa este oscilează în mod direct între detaşarea propovăduită de budism şi pacifism.
Carte “TEHNICI DE CITIRE A CHIPULUI” poate fi comandată de aici sau click pe imaginea de mai jos
citește și
CHIPUL oglinda PERSONALITĂȚII – partea I
CHIPUL oglinda PERSONALITĂȚII – partea II
Sursa: Patrice Ras-Morfopsihologie
FIZIONOMIA MINCINOSILOR