Un istoric al îngrijirii naturale a sănătății în China – partea I

Teoria și practica sănătății naturale au o istorie îndelungată, care merge până la începuturile civilizației chineze. Îngrijirea sănătății și longevitatea se numără printre subiectele care apar cel mai des în civilizația chineză. Totul – alimentația și medicina, somnul și veșmintele, activitatea sexuală și exercițile fizice, locuința și călătoriile, religia și filosofia – este discutat și studiat la nesfârșit. Cultura orientală se concentrează asupra studierii și îmbunătățirii omului însuși. Aceasta se opune culturii occidentale, care se concentrează asupra studiului și înțelegerii lumii din afară, în care trăim.

Chinezii din vechime erau deplin conștienți de valoarea sănătății înfloritoare și se străduiau permanent să o mențină și să o îmbunătățească. Aceasta se datora, parțial, obsesiei nemuririi, țintă care poate fi atinsă doar de cei care sunt deplin sănătoși și trăiesc mult. Una dintre primele lor cercetări în domeniul îngrijirii sănătății a dus la exercițiile de respirație chinezești care îmbină respirația reglată cu meditația.

Qi Bo, pe lângă statutul lui de medic de prim rang și sfetnic al Împăratului Galben, a fost și părintele tratamentului prin masaj. El a scris zece lucrări pe această temă, susținând că apăsarea adecvată pe anumite părți ale corpului poate să mențină sănătatea, precum și să prevină și să vindece bolile. El afirmă că există 14 meridiane principale și secundare care se răspundesc prin corp. Pe aceste meridiane principale și secundare se află sute de locuri, numite puncte de acupuntură, care sunt legate de organele interne și de sistemul nervos central. Prin aceste meridiane și puncte de acupuntură, qi-ul este distribuit în toate părțile corpului. Dându-le vitalitate și imunitate. Întrucât qi este forța de care depinde însăși viața, asigurând vitalitatea și funcționarea corectă, masarea meridianelor principale și secundare și a punctelor de acupuntură  – are efecte terapeutice.

Alt sfetnic al Împăratului Galben a fost o femeie cunoscută sub numele de Fata Simplă, care era una dintre partenerele lui sexuale. De la ea a învățat împăratul arta activității sexuale disciplinate. Discuțiile și experiențele lor au fost notate în Tratatul Fetei Simple, în care este explicată yoga sexuală pentru menținerea sănătății și pentru longevitate. Cei doi au explorat secretele îngrijirii naturale a sănătății prin intermediul îmbinării reglate a esențelor masculină și feminină în timpul actului sexual. Împăratul Galben a urmat sfatul altruist al Fetei Simple și a ținut la curte peste o mie de concubine tinere, cu care avea contacte sexuale regulate, pentru a absorbi energia lor yin ce stimula și hrănea energia lui yang.

Una din trăsăturile remarcabile ale sistemului chinez de îngrijire naturală a sănătății este caracterul preventiv. Medicii chinezi consideră că responsabilitatea lor principală este să-și învețe pacienții să se ferească de boli. Efortul de prevenire permanent însemnă ca întregul organism să fie menținut la un nivel înalt de sănătate. Prevenirea nu numai că vă poate elibera de boli, ci vă menține de la sine sănătatea. De fapt, prevenirea bolilor și menținerea sănătății sunt, în esență, același proces. Sănătatea înseamnă, în primul rând, absența bolii, astfel încât sănătatea este menținută cel mai bine prin ținerea în șah a bolilor. Semnificația prevenirii este afirmată limpede în Tratatul de medicină internă al Împăratului Galben: A trata o boală după ce s-a instalat deja sau a înăbuși o răscoală deja întinsă este ca și cum ai săpa fântâna când ți-e deja sete ori a făuri arme după ce a început războiul. Nu e oare prea târziu?

Din punctul de vedere al prevenirii, chinezii au fost primii care au observat că practicarea regulată, zilnică a exercițiilor fizice este esențială pentru menținerea și îmbunătățirea sănătății. Încă din anul 800 î.e.n. a fost creată o metodă, numită daoyin, pentru menținerea sănătății și vindecarea bolilor prin combinarea respirației reglate cu exerciții fizice ușoare. Daoyin a fost destinată inițial doar familiei împăratului. Aceasta înseamnă două lucruri: în primul rând, că în China numai împăratul putea angaja învățați din domeniul medicinei care să creeze exerciții fizice pentru sănătate și, în al doilea rând, că familia imperială nu voia să-și împărtășească secretele restului societății. Chiar și așa, metoda a avut o mare influență asupra sistemului chinez de îngrijire naturală a sănătății. Ea marchează începutul terapiei prin exerciții fizice în China.

autor Henry B. Lin
sursa foto

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io