MAINILE in LIMBAJUL TRUPULUI

In orice prezentare sau discurs limbajul propriului corp adauga putere mesajului pe care doresti sa il transmiti audientei.

Aceasta putere depinde foarte mult de congruenta dintre ceea ce spui si ceea ce “arati” ca spui.

In cazul in care mesajul si gesturile se anuleaza reciproc, atunci cu siguranta discursul tau va esua.

 

Un clasament dupa gradul de expresivitate arata ca, dupa fata, cele mai expresive parti ale corpului sunt mainile. Avand un numar de 27 (!) de oase, mainile sunt partile corpului care ne permit cel mai mult sa controlam mediul in care traim sau ne desfasuram activitatea – inclusiv mediul reprezentat de o sala cu public.

 

Exista chiar si teorii care considera limbajul mainilor ca fiind sursa care a stat la baza protolimbajului (prima forma de limbaj folosita de om). Limbajul mainilor si comunicarea verbala s-au aflat intotdeauna intr-o relatie de co-ocurentasau co-expresivitate; de fiecare data cand comunicam ne folosim intr-un fel sau altul mainile (inclusiv atunci cand vorbim la telefon!).

 

Sunt traineri care au obiceiuri teribil de “nesanatoase” care pornesc de la inchiderea si deschiderea unui marker la jocul cu nasturii sau cu parul, ori cu introducerea si scoaterea mainilor din buzunar. Toate aceste ticuri nu sunt neaparat in detrimentul trainerului atunci cand audienta este foarte concentrata asupra mesajului si informatiei insa daca exista vreun motiv ca atentia audientei sa fie distrasa, astfel de gesturi pot fi suparatoare.

Gesturile de (sus)tinere cu palmele

 

Palmele tinute in forma de cupa sunt cel mai adesea folosite atunci cand vrei sa protejezi o idee, cu atat mai mult cu cat gestul este folosit in mod constient. Atunci cand gestul “de cupa” este folosit in mod inconstient el poate oferi audientei o informatie foarte pretioasa: ideea pe care o expui este foarte fragila si poate fi usor atacata/contrazisa!

Gestul cu ambele palme, formand o cupa mai mare, poate fi folosit atunci cand vrei sa adaugi emfaza ideii transmise sau, inconstient, atunci cand mesajul transmis este exagerat. Acelasi gest, insa indreptat spre audienta poate transmite mesajul de “a oferi” ceva audientei (o informatie).

Nu recomand ca in timpul unei prezentari sa tii in mana vreo “ustensila” de genul obiectelor de scris (markere, pixuri) sau diverse materiale pe care le folosesti in activitatile trainingului. Pe langa faptul ca jonglarea cu astfel de obiecte distrage atentia, ele indica si o atitudine rezervata/inchisa fata de audienta. Asa ca va trebui sa gasesti alte metode de a-ti descarca energia si emotiile!

 

Palmele nu intotdeauna transmit mesaje paralele/simetrice; sunt situatii in care palmele transmit mesaje diferite. Spre exemplu o palma se poate transforma intr-un pumn iar cealalta palma il poate acoperi, oprind astfel un impuls agresiv.

Chiar si asa audienta nu va trece cu vederea acest gest, iar mentinerea sau folosirea lui excesiva va determina oamenii din sala sa fie din ce in ce mai putin cooperanti si din ce in ce mai suspiciosi in ceea ce priveste informatia pe care o transmiti.

 

Gesturile de control cu palmele

 

Atunci cand vrei sa exerciti un control limitat asupra audientei este suficient sa folosesti gesturi care sa aiba la bazaorientarea palmei spre podea. Acest gest restrange sau limiteaza, figurativ, puterea de exprimare sau de manifestare a audientei.

Acest gest poate fi privit de audienta ca fiind autoritar (“Opreste-te acum!”) sau ca fiind o solicitare (“Te rog sa incetezi.”). Gestul insa nu trebuie folosit excesiv de trainerii care inca nu sunt foarte experimentati in managementul audientei. Nu de putine ori astfel de gesturi sunt percepute de audienta ca fiind mai mult agresive decat autoritare.

Palmele orientate cu spatele catre audienta sunt percepute ca o bariera intre public si trainer avand conotatia de a “impinge” persoanele din public cat mai departe. Acest gest de inchidere si distantare este perceput mult mai rapid de catre audienta decat cel de orientare a palmei spre podea.

 

CURS CHIROGNOMIE 2017 – la BUCUREȘTI și IAȘI

Înscrieri pentru BUCUREȘTI aici și pentru IAȘI aici

 

Gesturi de modelare cu palmele

 

Palmele pot fi instrumente foarte eficiente de “modelare”a aerului. Un trainer poate reda cu ajutorul palmelor forme geometrice, siluete si diverse metafore vizuale, literalmente, din… nimic. Partea laterala a palmei poate fi folosita si ca un cutit imaginar iar miscarea acestuia in plan vertical sau orizontal poate sugera oprirea oricarei activitati sau intreruperea unei idei. Iti amintesti probabil momentul in care ai hotarat sa pui punct unei runde de aplauze si ai folosit astfel de gesturi.

Atentie! “Taieturile” pot indica si agresivitate, mai ales atunci cand sunt cuplate cu o mimica agresiva sau cu gesturi care exprima o oarecare nervozitate (frecarea palmelor, pocnirea degetelor, formarea unui pumn). Astfel de gesturi pot indica insa si hotarare/decizie atunci cand o problema/idee este “transata” punct cu punct.

 

CHIROMANȚIA – forma mâinii și semnificații – cu Suada 

sursa: internet
foto 1
foto 2

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io