MACHIAJUL IN EGIPTUL ANTIC

 

În antichitate egiptenii, fie ei bărbaţi ori femei, purtau acel machiaj specific al ochilor, foloseau ruj şi uleiuri parfumate care să le protejeze pielea şi ochii de soare, nisipşi vânt.

Cu cât statutul social al unei persoane era mai important, cu atât aceasta purta mai multe haine şi machiajul era mai bogat.

În Egiptul antic se credea ca acest machiaj le oferă protecţia zeilor Horus şi Ra.

Vechii egipteni priveau frumuseaţea ca un semn al sfinţeniei.

Tot ceea ce egiptenii antici foloseau, avea un aspect spiritual pentru ei, inclusiv produsele cosmetice, motiv pentru care produsele cosmetice au fost o parte integrantă a vieţii lor de zi cu zi.

Vopseaua verde pentru ochi era făcută din malachit, un pigment de cupru, iar kohl-ul negru era făcut dintr-o substanţă numită galena, un minereu gri închis de plumb.

Machiajul facial aşa că, vopseaua pentru obraji şi buze era produsă din ocra roşie extrasă din argila colorată natural.

Egiptenii credeau că machiajul avea o puterea tămăduitoare.

Machiajul ochilor

  • Avea drept scop colorarea pleoapelor, genelor şi sprâncenelor
  • Culorile preferate erau negrul şi verdele
  • Pudrele folosite în machiajul ochilor – Khol – erau obţinute prin pisare şi apoiamestecare cu apă până se obţinea consistenţa unei paste.
  • Khol-ul negru se folosea din abundenţă, la fel şi fardurile verzi şi albastre pentruochi. De asemenea, utilizau un mascara primitiv care era, de fapt, khol dizolvat.
  • Frumoasele Egiptului obişnuiau să îşi prelungească machiajul ochilor spre tâmple, pentru a le da forma migdalei. Atât nobilii cât şi sclavii îşi pudrau fata şi decolteulin culori solare, strălucitoare, cu diferite irizaţii

 

Machiajul buzelor

Egiptenii foloseau un fel de ruj pentru a da culoare obrajilor şi buzelor. Culoarea roşie era de fapt ocru roşu, pigment găsit în stare naturală în oxidul dezinc

 

Unghiile şi părul

Egiptenii foloseau un fel de hena pentru a-şi picta unghiile şi părul. Pentru multă vreme culoarea unghiilor a fost un important indicator al statutului social.

Un faraon niciodată nu îşi lăsa să fie văzut părul, el întotdeauna purta o coroană sau un acoperământ pentru cap numit nemes (un acoperământ de pânză cu dungi, făcută celebră de mască de aur a lui Tutankhamon).

Cu toate acestea, sunt multe indicii că faraonii, nobilii şi preoţii preferau să se radă pe cap, iar mulţi din ei purtau peruci pentru a se proteja de soare.

De asemenea, egiptenii antici preferau să se bărbierească şi să înlăture părul de pe corp, probabil în scop igienic.

O cauză care făcea necesară îndepărtarea părului, atât de pe cap cât şi de pe corp, putea fi şi clima aridă din Egipt.

 

Motivaţia machiajului

Acesta se aplică din considerente cosmetice, medicale,religioase şi chiar magice.

Egiptenii ştiau ca machiajul lor are puteri magice vindecătoare şi nu greşeau pe de-a întregul. Analizele au arătat că aceste cosmetice purtate de-a lungul Nilului preveneau infecţiile la ochi.

 

Femeile egale bărbaților

Deşi erau privite public şi social ca inferioare bărbaţilor, femeile egiptene se bucurau de multe libertăţi legale, dar şi de independenţa financiară. Puteau cumpăra şi vinde proprietăţi, puteau servi că juraţi, întocmi testamente şi chiar puteau fi părţi într-un contract legal.

Spre deosebire de femeile din acea perioadă din alte state şi regate, femeile egiptene se bucurau de multe drepturi şi libertăţi. Femeile din Egiptul antic nu lucrau în afara casei în mod obişnuit, dar cele care o făceau primeau plata egală de obicei pentru aceeaşi slujbă ca şi bărbaţii, deci există egalitate în tratament.

Spre deosebire de femeile din Grecia antică, poate societatea cu cel mai mare grad de sensibilitate privitor la femei în acea vreme, care erau proprietatea soţilor lor, femeile egiptene aveau dreptul să divorţeze şi să se recăsătorească. Cuplurile egiptene erau cunoscute şi pentru faptul că negociau un adevărat contract prenupţial antic. Aceste contracte listau proprietăţile şi bogăţiile pe care femeia le adusese în mariaj şi garanta că acestea vor fi compensate în cazul unui divorţ.

Carte “TEHNICI DE CITIRE A CHIPULUI” poate fi comandată de aici sau click pe imaginea de mai jos

foto

vezi calendarul complet al cursurilor din anul 2018

click pe imagine

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io