Importanta igienei corpului in medicina chineza

Dacă sănătate înseamnă absența toxinelor și a reziduurilor, este evident că trebuie să păstrăm curățenia internă și externă pentru a fi sănătoși. De fapt, numeroase boli sunt provocate de neglijarea igienei fizice. Un corp murdar nu înseamnă neapărat că este acoperit de noroi sau de jeg. Este vorba și de interiorul corpului și de cât de important este să-l păstrăm curat. Igiena fizică înseamnă, printre altele, crearea unei baze solide de qi. Această bază asigură automat cea mai mare parte din munca de curățare internă. Ca rezultat, defecația devine un proces natural regulat, fără dureri sau dificultăți. Qi-ul puternic înseamnă  că urinarea, respirația și transpirația funcționează automat.

În fiecare zi mâncăm, bem lichide și respirăm aer. Toate aceste materii pătrund în corpul nostru. Unele dintre ele devin elemente nutritive și sunt folosite de corp pentru energie, însă cele mai multe trebuie să fie eliminate în mod  constant și la momentul oportun. Este îngrijorător gândul că toate aceste materii ar fi putut fi contaminate inainte de a intra ne în corp, de aceea este și mai important să ne curățăm corpul în mod regulat.

Cât de des trebuie să ne curățăm corpul? Și în acest caz, chinezii din vechime au căutat răspunsul în natură. Ei au descoperit că ciclul naturii este de 24 de ore, cu răsărit și apus, zi și noapte, muncă și somn, yin și yang , care se succedă și se înlocuiesc pe parcursul unei zile. Fiind microcosmosuri ale naturii, noi, oamenii, trebuie să funcționăm în același fel pentru a fi sănătoși. Aceasta înseamnă, printre altele, să ne debranșăm corpul de materiile reziduale și să-l curățam pe dinafară la fiecare 24 de ore, prin excreție, baie sau duș, spălatul pe dinți și alte activități de acest  gen.

În curățarea internă sunt implicate patru zone principale ale corpului omenesc. Ele sunt intestinele, plămânii, rinichii și pielea. Intestinele se golesc de reziduurile din colon care provin din ceea ce mâncăm. Plămânii expulzează aerul stătut din corp, care provine din respirație. Rinichii curăță corpul prin urinare, iar pielea elimină toxinele prin transpirația care iese din numeroșii pori.

Însă, pentru ca aceste organe de curățare să lucreze eficient, corpul are nevoie de suficientă energie vitală – qi . De exemplu, este nevoie de mult qi  pentru a digera alimentele, pentru a face lichidele să treacă prin cele două milioane de filtre ale rinichilor, pentru a pregăti hrana miliardelor de celule, pentru a aduce oxigenul necesar purificării celor cinci – opt litri de sânge din corp, pentru a elimina bioxidul de carbon, pentru a da afară din corp toxinele prin piele, sub forma transpiratiei, și pentru a ne debarasa de reziduurile solide prin fecale.

Pentru a înțelege importanța vitală a lui qi, să ne gândim puțin la constipație. Mulți bolnavi au probleme cu scaunul. Un motiv frecvent este faptul că nivelurile lor de qi sunt scăzute, în urma unor boli de lungă durată sau grave, și nu mai au suficienă forță motorie pentru a asigura scaunul regulat. Este interesant de menționat că diareea, un fenomen aparent opus constipației, își are și ea rădăcinile în slăbirea qi-ului. Atunci când qi-ul este slab, corpul nu poate digera corect hrana. Aceasta explică de ce unii pacienți cu boli cronice au probleme cu scaunul – fie constipație, fie diaree.

Astfel, ne dăm seama de importanța vitală a lui qi. Așa cum benzina este forță motorie a automobilelor, qi este combustibilul vieții și forța motorie a diferitelor organe din corp. Qi este, într-adevăr, însăși baza vitalității și imunității noastre, jucând un rol cheie în procesul de vindecare al corpului.

Pe lângă procesul de curățare internă, există câteva activități de curățare externă care trebuie să fie efectuate regulat. Iată o listă a acțiunilor zilnice necesare pentru a fi sănătoși și binedispuși. Multe dintre ele pot părea sfaturi de bun simț date copiilor la școală. Cu toate acestea, trebuie să le urmăm regulat, pe tot parcursul viții.

Spălatul mâinilor este una dintre cele mai importante și mai simple măsuri de igienă care ne ajută să rămânem sănătoși. Trebuie să ne spălăm des pe mâini cu săpun și mai ales atunci când intrăm în casă, înainte de masă și după ce am fost la toaletă. Motivul acestei cerințe este de la sine înțeles – faptul că mâinile transportă o mulțime de bacterii. Pentru a le elimina înainte de a ne pătrunde în corp trebuie să ne spălăm pe mâini cu săpun.

Spăltul pe dinți cel puțin o dată pe zi este un alt obicei important. Trebuie să ne periem dinții după cină și/sau înainte de culcare și să ne obișnuim să ne clătim gura cu apă dimineața și după fiecare masă. Două șiruri de dinți sclipitori sunt un indiciu important al sănătății. Înfățișarea ne este mai strălucitoare și suntem mai atrăgători.

Să nu uităm că qi-ul înnăscut trebuie să fie alimentat continuu de qi-ul dobândit pentru a rămâne în formă, sănătoși. Qi-ul de după naștere se bazează pe digerarea coectă a alimentelor sănătoase, care, la rândul ei, depinde de dinți puternici și de un stomac sănătos care să își îndeplinească sarcina. De multe ori, durerile și stricarea dinților sunt consecițele ignoranței și ale neglijării igienei dentare și sunt asociate frecvent cu indigestia, malnutriția și constipația.

La spălatul pe dinți trebuie să acordăm atenție tipului de periuță folosit și modului în care efectuăm perierea. Aceste măsuri vizează protejarea dinților și prevenirea uzurii smalțului care acoperă dinții.Principiul din sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătății este să folosim doar periuțe moi. Cele mai bune sunt cele din păr de animal, dar sunt greu de găsit pe piața din zilele noastre. Există insă periuțe moi din alte materiale, așa încât nu este neapărat nevoie să avem una din păr de animal. Pentru a ne proteja și mai bine dinții trebuie să înmuiem periuța în apă caldă un minut înainte de a o folosi.

Nu este destul să nespalăm pe dinți în mod regulat, mai trebuie să învățăm și modul corect de periere. Acest factor aparent nesemnificativ joacă un rol important în sănptatea danturii. Cei mai mulți oameni iși periază dinții orizontal, dintr-o parte în alta. Acest procedeu este daunător dințlor, distrugînd smalțul.Se distruge mai usor smalțul periind dintr-o parte in alta decât în sus si în jos.

De asemenea, depinde de cât de apăsat executăm perierea. Cu toate că smalțul este una dintre cele mai dure substanțe, nimic nu poate rezista periereii continue pe o perioada îndelungată. Așa cum spune proverbul chinez : ,,O picătură de apă căzând continuu poate străpunge piatra”. După părerea lui Michele Darby, care a scris Dental Hygine Theory and Practice, periatul incorect, incluzând frecarea laterală și apăsarea prea mare, poateproduce traumatisme dentare, ce , la rândul lor pot avea ca rezultat zgârierea dinților, uzura suprafeței dentare (1995, p.445).

Pe baza observațiilor făcute de dr. Darby rezultă că, dacă ne spălăm constant pe dinți cu mișcări orizontale, cu o perie dură și cu prea multă forță, ei se vor deteriora treptat. Traumele dentare au ca rezultate inițiale uzura gingiilor și, în cele din urmă, retragerea gingiilor,fisuri gingivale sau margini festonate ale gingiilor ( Darby, 1995).

Fără îndoilă, dinții sunt instrumente esențiale pentru protejarea sănătății. Pagubele produse de obiceiurile nesănătoase legate de spălarea lor nu se limitează la dinții înșiși. Ele se pot extinde până la inimă. Studii recente arată că modul în care ne periem dinții este strâns legat de sănătatea inimii. Explicația este că sângele curge dinspre dinți către inimă. Cu alte cuvinte, dacă sângele este infectat de dinții stricați, inima e în primejdie.

Un lt element esențial al igienei fizice este defecația cel puțin o dată pe zi, preferabil de îndată ce ne sculăm, înainte de micul dejun. Obiceiul de a defeca la intervale regulate ajută enorm la păstrarea sănătății și la vindecare.

Așa cum știm, scaunul regulat și moaleeste necesar pentru a ne debarasa de reziduurile corporale. Aceste reziduuri pot genera toxine în corp dacă nu sunt eliminate la timp. Aceasta poate crea o mulțime de probleme, cum ar fi dureri de cap, insomnie, indigestie, pierderea poftei de mâncare, constipație, ulcer, hemoroizi și chiar cancer intestinal. Prin urmare, Trebuie să eliminăm aceste reziduuri pentru a ne menține corpul curat și sănătos.

            Alte măsuri importante legate de igiena fizică sunt următoarele :

Să facem baie cel puțin o data pe zi, pentru a ne curăța pielea și a ne stimula circulația sanguină. Pielea este organul de eliminare cu cea mai mare suprafață din tot corpul și are 96 de milioane de pori. Cele mai multe dintre toxinele corporale sunt eliminate prin acești pori. În fiecare zi excretăm cantități mari de transpirație, sebum și murdărie care se acumulează pe piele pe parcursul zilei. Este important să ne curățăm regulat pielea, pentru ca ea să poată funcționa ușor si eficient. O baie este cea mai bună modalitate de a atinge acest obiectiv. O baie caldă este extrem de benefică sănătății. Pe lângă funcțiile de curățare, ea ameliorează durerile, relaxează nervii, alungă oboseala, stimulează circulația sângelui și a qi-ului și ne ajută să dormim mai bine.

Practica tipic americană este dușul de dimineață. Cu toate acestea, eu recomand baia caldă seara, înainte de culcare. În primul rând, ea stimulează circulația sanguină, care este înceetinită atunci când stăm în pat. În al doilea rând, ea crește cu adevărat caliatea somnului.

Să ne spălăm cu șampon părul în fiecare dimineață. Acest lucru , pe lângă faptul că protejează sănătatea părului, ne creează o stare de spirit mai bună pentru a înfrunta încercările unei noi zile. Cu alte cuvinte, vom fi mai eficienți pe parcursul zilei.

De asemenea, este important să ne golim vezica urinară și să facem o baie caldă dupa contactul sexual. Această practică poate împiedica apariția multor probleme, cum ar fi afecțiuni ale prostatei, disfuncția urinară și boli transmisibile pe cale sexuală.

Să ne îngrijim unghiile odată pe săptămână. Unghiile pot adăposti bacterii. Îngrijirea lor reduce riscul ca bacteriile să pătrundă în gură când mâncăm.

Fiecare membru al familiei trebuie să aibă prosop, pieptene și periuță de dinți personală. Nu trebuie să le împărțim cu nimeni. De asemenea, ele trebuie să fie curățate sau schimbate frecvent.

Casa trebuie să fie bine aerisită. Să lăsăm să circule mult aer proaspăt prin camerele în care lucrăm și dormim. Aceasta ne face să ne simțim mai bine și ajută la circulația sângelui. Inima și mintea noastră au nevoie de aer curat pentru a funcționa corect. De asemenea, germenii trăiesc mai mult în mediile cu aer stătut, insuficient ventilate.

Casa și mediul de lucru să fie cât mai bine luminate. Lumina soarelui este gratuita și omoară multe tipuri de bacterii. Chinezilor care suferă de pneumonie li se recomandă să stea zilnic în soare câtva timp, deoarece se consideră că soarele poate distruge chiar și bacteriile care provoacă pneumonia. De asemenea, casa trebuie să fie curățată regulat. În baie, în pivniță și spălătorie se poate acumula mucegaiul. El produce un miros puternic care poate provoca alergii și alte afecțiiuni.

Germenii adoră umezeala caldă a camerei de baie, și răcelile pot fi transmise în această încăpere. O atenție deosebită trebuie să fie acordată wc – ului. De câte ori tragem apa, facem germenii și bacteriile să zboare pe alte suprafețe din camera de baie. În consecință, este mai bine să lăsăm capacul pe wc înainte de a trage apa.

Bucătăria este , probabil, cel mai contaminat spațiu din casă. Bacteriile provenite din alimente ajung în bucătărie ori de câte oi facem piața . USDA estimează că jumate dintre cele aproximativ 80 de milioane de cazuri de boli legate de mâncare își au originea în bucătăriile de acasă, nu de la restaurant. Este important să păstrăm carnea crudă separat de alte alimente și să folosim cuțite diferite pentru carne și pentru legume. De asemenea, trebuie să ne spălăm des pe mâini când gătim astfel de alimente.

Prin urmare, cunoașterea generală și practicarea zilnică a igienei sunt indispensabile. Pentru a fi sănătosi și a ține în șah bolile. Unele dintre recomandările înșiruite aici pot părea la mintea cocoșului , dar este important să le avem permanent în minte și să fie o parte regulată a modului nostru de viață. Pe măsură ce se acumulează cunoștiințele, vom afla mai multe despre modul în care se instalează bolile în mediul nostru și vom putea , ca să zicem așa, să le ,,distrugem în fașă”.

 

Autor Henry B. Lin

 

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io