Forma generală a mâinii arată mentalitatea subiectului, viața emoțională și instinctivă. Degetele fac parte din prima lume, lumea spirituală, și sunt semnul individualității. Prin urmare, este foarte importantă examinarea lor atentă. Dar, și aici trebuie să insist asupra faptului că toate semnele posedă valoare relativă și că se înscriu în ansamblul celorlalte semne, toate proprțiile fiind păstrate. Fiecare falangă trebuie analizată cu atenție specială, mai întâi izolat, apoi comparativ cu celelalte falange.
Tradiția împarte degetele în trei categorii principale: ascuțite, pătrate și spatulate.
Degetele ascuțite sunt mai mult sau mai puțin alungite. Ele aparțin zonei imaginarului, intuiției, visării. Artiștii, adesea femeile și poeții au degete alungite. Mai există o categorie de persoane care, avand această formă de degete este uneori semnul lenei fizice, al lascivității, sadismului, răutații și escrocheriei.
Degetele pătrate iau o formă rectangulară la extremitate. Sunt degetele rațiunii, gândirii pozitive. Această formă a degetelor indică o mare intelectualitate, dar persoanele respective au tendința de a urma tradiția familiei: le este greu să iasă din șabloane. Ele formează baza societății noastre. Spiritul lor pragmatic le permite să înțeleagă teoria și să o pună în aplicare. Putem întâlni astfel de degete la mulți funcționari, birocrați și profesori. Nu sunt atrași în mod deosebit de idei inovatoare. Au tendința de a fi pedanți cu ei înșiși și dau uneori impresia că sunt singurii posesori ai adevărului.
Degetele spatulate au forma unui trapez, baza mare aflându-se la extremitatea unghiei. Este semnul realizatorilor, întreprinzătorilor, inventatorilor. Putem întâlni astfel de degete, desigur, în toate mediile sociale, dar cel mai des aceste degete aparțin artizanilor mai mult decât artiștilor. Dacă forma spatulată este excesivă sau dacă toate degetele sunt spatulate, asta indică, adesea, un oarecare materialism și grosolănie