Așa cum vom vedea, unghiile ne aduc un supliment de informații care se vede de departe că nu poate fi neglijat. Contrar altor semne ale mâinii care pot aparține viitorului, unghiile sunt exclusiv domeniul prezentului și trecutului.
O primă constatare relevă că unghia este mai groasă la bărbați decât la femei. Diferența este de aproximativ 0,14 mm. O a doua constatare, surprinzătoare, este aceea că unghiile nu cresc toate în același ritm. Controale precise ne-au arătat că timpul în care o unghie crește pe toată lungimea ei, adică de la rădăcină până la momentul în care se detașează și avansează liber în prelungirea degetelor, nu este același pentru toate degetele. Fiecare deget are timpul său de creștere:
-degetului mare îi iau 140 de zile
-arătătorul, mijlociul și inelarul au nevoie de 124 de zile
-degetului mic îi ajung 121 de zile
Acest lucru este esențial pentru a judeca faptele trecute care au avut loc cu patru sau cinci luni înainte. Ca să fiu mai exactă, să spunem că prima treime a unghiei, pornind de la bază, indică un fapt trecut, vechi de 8 săptămâni. A doua treime se raportează la un fapt trecut, vechi de 12-14 săptămâni în urmă. O a treia constatare, la fel de surprinzătoare ca și a doua, este aceea că o boală oarecare ar putea încetini sau opri creșterea unghiei. La o examinare aprofundată a unghiilor se poate constata că a existat o oprire din creștere la începutul unei boli. Apoi apare o formațiune îngroșată transversală care traversează unghia în perioada de absență a sevei vitale și reia creșterea în momentul în care pacientul se simte mai bine, iar boala dispare. Formațiunea îngroșată transversală indică, deci, sfârșitul unei boli. Putem, astefl, examinând distanța între bază și această zonă, să determinăm perioada care a marcat sfârșitul unei boli.
Unghia degetului mare nu mai crește dacă aparatul urinar este afectat. În acest caz se remarcă îngroșări foarte vizibile. În mod excepțional, la degetul mare, acestea pot fi și de-a lungul unghiei.
Unghia arătătorului nu mai crește la o criză de ficat.
Unghia mijlociului nu mai crește dacă subiectul suferă de febră intestinală, tifoidă, holeră sau în urma apariției unei tumori canceroase sau chiar a unui cancer.
Unghia inelarului suferă de o oprire din creștere când există o criză cardiacă, pneumonie, tuberculoză pulmonară sau tulburări acute ale aparatului respirator.
Unghia degetului mic este oprită când există, de exemplu, un atac de paralizie intestinală.
Ce ne spune forma unghiilor?
Unghiile de la aceeși mână nu au mereu aceeași formă. Aceasta variază, adesea, în funcție de deget: forma pătrată sau dreptunghiulară apare mai des la degetul mare, trapezul apare la mijlociu, forma rotundă la arătător, forma de miez de curmală se observă mai des la inelar. Unghia fiecărui deget trebuie studiată dacă diferă de forma celorlalte unghii ale mâinii. Altfel, nu aflăm unele informații prețioase care, adesea, confirmă rezultatele analizei noastre.
Textura unghiilor trebuie sa fie lină. Brazde transversale sunt indiciile indispozițiilor trecute. Culoarea unghiilor are, de asemenea, o semnificație. O unghie sănătoasă este roz și are o oarecare strălucire naturală. O unghie foarte pală indică o lipsă de vitalitate, de rezistență fizică și poate fi o deficență de calciu mai ales dacă este și moale. Unghiile albăstrii, bătând în mov, sunt o avertizare asupra unei proaste circulații a sângelui și, pentru femei, asupra unei funcționări neregulate a organelor sexuale. Dacă unghia albăstruie este înconjurată de o bordură roșu închis, ea semnalează o intoxicație a sitemului general, cauzată, probabil, de o proastă eliminare.
Dacă apar puncte albe pe unghii, acestea indică o oboseală fizică generată de stres. Persoana este foarte nervoasă. Un surmenaj intelectual sau necazuri sunt cauza acestor puncte. Dacă apar frecvent, am putea spune că subiectul este inclinat să se chinuie din orice, că este pesimist și suferă de nesiguranță din orice. Dacă punctele, în loc să fie albe, sunt negre, maro sau albastre, înseamnă că subiectul are probleme cu sângele. O revenire la sănătate este vizibilă atunci când punctele sau petele își schimbă culoarea și devin rozalii sau gălbui.
Lunulele sunt crescături albe care se regăsesc la rădăcina unghiilor. Ele au legătură directă cu circulația sângelui. Dacă lunulele nu sunt vizibile, sănătatea nu este prea puternică. Rezistența la boli este slabă și degetele de pe care acestea lispesc ne oferă indicații precise pentru a căuta punctele slabe ale organismului. Atunci când lunulele nu sunt vizibile, mai ales la degetul mare, sănătatea este compromisă, iar, pe măsură ce sănătatea revine, lunulele sunt din ce in ce mai vizibile și din ce in ce mai mari.
Unghiile dure, solide și bombate, și mai ales dacă au lunule, indică o bună rezistență fizică. În ceea ce privește caracterul, acest subiect este ambițios, arivist, egoist.
Unghiile moi denotă o persoană care nu are o prea mare rezistență fizică. În plan moral, îi lipsește perseverența și abandonează la cele mai mici piedici. Cei care-și rod unghiile au, de obicei, unghii moi. În spatele acestui obicei se ascunde o sănătate precară, o slăbiciune la rinichi și la vezica urinară.
Unghiile pătrate semnalează o persoană dotată cu gandire practică, descurcăreață și plină de ambiție.
Unghiile în formă de trapez anunță orgoliu, amor propriu.
Unghiile în formă de migdală aparțin unei persoanelor agreabile și devotate
Unghiile foarte lungi și foarte înguste indică un subiect dotat pentru clarviziune, misticism.
Unghiile cu o bază mai lată decât extremitatea anunță, când sunt lungi, o inteligență debordantă și un povestitor înnăscut.
Unghiile în formă de dreptunghi au același calități ca și cele pătrate: denotă simț practic, o gândire pozitivă, o bună judecată și o ambiție legitimă.