Confucius și Hua Tuo

Confucius a fost un mare dascăl, primul care a susțint că educația nu trebuie să aibă hotare sociale sau etnice. Orice om – indiferent cât de sărac sau de simplu ar fi – trebuie să aibă dreptul la învățătură. Nu este nici o exagerare în afirmația că el a sădit în societate sămânța democrației. De asemenea, a  fost foarte implicat în îngrijirea naturală a sănătții. De exemplu, el a fost unul dintre primii care au observat efectul terapeutic al muzicii. El considera că muzica ajută la menținerea echilibrului dintre minte și trup și, prin urmare este importantă pentru sănătatea emoțională, fizică, fiziologică și spirituală. De aceea, el a insistat ca muzica să facă parte dintre disciplinele predate în școli. Unii dintre discipolii lui au descoperit că muzica alină durerea, elimină stresul și accelerează procesul de vindecare. Confucius a acordat multă atenție și educației fizice a discipolilor, insistând ca ea să fie o parte esențială a materiei pe care o preda.

Către sfârșitul secolului al II-lea e.n., un medic eminent, pe nume Hua Tuo, a creat un set de exerciții cunoscute sub numele de jocul celor cinci animale. Aceasta reprezenta un mare progres îm tratarea prin exerciții fizice. Jocul celor cinci animale era alcătuit – în esență – dintr-o serie de exerciții care imitau mișcările tigrului, cerbului, ursului, maimuței și păsărilor și menținea sănătatea pe baza învățării de la natură. Prezentând discipolilor lui aceste exerciții, Hua Tuo a spus: Apa care curge nu este niciodată stătută, iar stâlpul ușii nu e niciodată mâncat de cari. Din același motiv, dacă facem regulat exerciții fizice, putem să rămânem sănătoși și să nu lăsăm bolile să se apropie. Exersarea regulată stimulează circulația sângelui și a qi-ului și, astfel, menține agerimea trupului.

Hua Tuo a fost, de asemenea, unul dintre primii care au recunoscut efectul terapeutic al urinei omenești în multe tipuri de boli. El a descoperit că urina este o substanță sănătoasă care conține componente hrănitoare compatibile cu corpul. Urina vine din corp și se întoarce în corp, stimulând procesele lui metabolice și capacitatea înnăscută de vindecare. Ea ajută la restabilirea echilibrului inters al corpului, aducând vindecarea în mod miraculos.

Nota: nu se recomandă să practicați acest proces. Consulțați un medic.

Generațiile următoare de practicieni chinezi ai terapiei naturale au dezvoltat teoria lui Hua într-o disciplină separată numită urinoterapie, ce a fost folosită în China la tratarea unei game largi de afecțiuni, printre care se numără astmul, guturaiul, afecțiunile gastrice, bronșita, pneumonia, tuberculoza, reacțile alergice cutanate, cancerul (mai ales cancerul pielii) și chiar SIDA.

Hua a avut contribuții însemnate și în domeniul presopuncturii și al acupunturii. El a descoperit că degetele au asupra corpului același efect ca și acele, iar utilizarea lor este mult mai simplă, comodă și lipsită de riscuri. Presopunctura este o versiune mai simplă, mai ușoară și mai ieftină a acupunturii, pe care o poate folosi oricine. Presopunctura și acupuntura pot fi considerate metode gemene în sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătății, însă presopunctura este mult mai naturală decât acupuntura, în care tratarea implică introducerea unor ace.

Hua a fost ucis de tiranul Cao Cao în anul 220 e.n., cu puțin înainte de a împlini 100 de ani. Hua era medicul personal al împăratului, dar nu a vrut să-i dedice talentul și știința doar lui, așa cum i se ceruse. El dorea să-i ajute pe oamenii de rând, mai ales pe cei săraci și lipsiți de ajutor. Tiranul suferea de dureri de cap cronice, diagnosticate de Hua ca rezultat al blocării unui meridian energetic din sistemul nervos. Hua i-a propus să-l trateze prin acupuntură pe scalp. Întrucât era unul dintre creatorii acupunturii chinezești, Hua avea deplină încredere în arta lui. Din nefericire, intenția de a introduce ace de metal în capul împăratului a fost interpretată ca o tentativă de asasinat, iar Hua a fost ucis.

Contribuțiile lui Hua la sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătății sunt monumentale și hotărâtoare. Textele lui au fost transmise din generație în generație și au fost aplicate pe scară largă. Concepția lui despre importanța supremă a exercițiilor fizice pentru sănătate și pentru vindecare a fost confirmată de nenumărate ori și a devenit una dintre pietrele de temelie ale îngrijirii naturale a sănătății.

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io