Sistemului chinez de îngrijire naturală a sănătății

Zhang Zhongjing a fost unul dintre primii care au recunoscut efectele terapeutice ale alimentelor. El a călătorit foarte mult prin țară, întrebând oamenii cum își tratează bolile. Această abordare a fost mult mai fertilă decât cercetarea științifică sau studiile de laborator. Motivul este simplu. În acea vreme, chiar dacă nu apăruse știința, iar medicii profesioniști erau foarte rari, oamenii se îmbolnăveau din când în când. Și bolile lor erau vindecate nu de medici, ci de bolnavii înșiși, prin mijloace foarte naturale. Unul dintre aceste mijloace era mâncarea.

După ani de studiu și de culegere a multor informații, Zhang a propus teoria terapiei alimentare, ca o componentă importantă a medicinei chineze. El a reușit să vindece multe boli cu ajutorul alimentelor și poate fi considerat unul dintre părinții terapiei alimentare chinezești. Zhang Zhongjing a clasificat alimentele în două mari categorii: pentru hrănirea energiei vitale și pentru vindecarea bolilor. El a descoperit că, adesea, cele două funcții se combină în același aliment.

Alt personaj care a avut o mare influență asupra sistemului chinez de îngrijire naturală a sănătății a fost un daoist pe nume Kuo Han, care a trăit în secolul al IV-lea e.n. Kuo a scris peste 100 de cărți despre daoism, iar în multe dintre ele sunt tratate direct unele aspecte ale îngrijirii naturale a sănătății. De exemplu, ea a tratat amănunțit respirația reglată, igiena fizică, exercițiile de menținere a formei, longevitatea și disciplina sexuală. Kuo a practicat ceea ce propăvăduia, iar la 90 de ani arăta ca de 30.

Altă realizare epocală s-a produs datorită doctorului Sun Simiao (590-692 e.n.), cel mai renumir medic din dinastia Tang și pionier al cercetării în domeniul terapiei alimentare. Dr. Sun a explorat toate zonele tradiționale ale medicinei, însă a folosit în tratare în primul rând terapia alimentară. El a scris următoarele: Un medic cu adevărat priceput alfă mai întâi cauza bolii și, pe baza acestui rezultat, încearcă mai întâi să o trateze prin alimente. Doar atunci când alimentele nu reușesc să aducă rezultatul dorit prescrie medicamente. Din punctul de vedere al hrănirii, medicamentele sunt inferioare alimenteleor, alimentele sunt inferioare esenței, esența este inferioară spiritului.

Dr. Sun a fost unul dintre primii care au înțeles cât de eficiente pot fi alimentele obișnuite atunci când sunt preparate și consumate în mod adecvat. După șase decenii de studiu și cercetare, dr. Sun a scris lucrarea clasică Prescripții care valorează o mie de galbeni. În 30 de capitole, el prezintă tratamentele alimentare pentru multe boli. De exemplu, recomandă să se mânânce ficat de vită, porc sau miel ca tratament pentru hemeralopie. Explicația este următoarea: ficatul este asociat cu ochii, iar ficatul animalelor poate să hrănească și să întărească ficatul omenesc, care, la rândul lui, contribuie la îmbunătățirea vederii.

Dr. Sun a descoperit și faptul că mărirea tiroidei este provocată de lipsa iodului. Pentru a vindeca această afecțiune, el prescria plante marine, cum sunt varecul și mușchiul marin, precum și pește. Alte exemple de prescripții sunt mierea pentru vindecarea constipației, a oboselii, a insomniei și a impotenței; terci din germeni de grâu și ficat de vițel și de miel pentru beri-beri; carne de biban pentru refacerea după operație sau răniri externe; tofu pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru întărirea sistemului digestiv. În consecință, formularea care valorează o mie de galbeni din titlul lucrării se referă la valoarea terapeutică a alimentelor recomandate, nu la prețul lor.

Dr. Sun a dat o mare importanță activității sexuale disciplinate pentru menținerea sănătății și pentru longevitate. El a prezentat problema astfel: Nu trebuie să ne angajăm în actul sexual doar pentru satisfacerea poftelor. Trebuie să facem tot posibilul pentru a ne controla dorința sexuală astfel încât să ne întărim esența vitală. Nu trebuie să dăm frâu liber pasiunii și să ne abandonăm exceselor sexuale doar pentru a ne bucura de plăcerile trupești. Dimpotrivă, trebuie să ne gîndim la beneficiile pe care le poate aduce sănătății actul sexual. Acesta este secretul cel prețios al artei patului.

Dr. Sun și-a urmat propriul sfat și se spune că la 95 de ani avea auzul și vederea foarte bune. El a putut citi până la moarte, la vârsta de 102 ani.

sursă foto

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io