RIDURILE si TENUL indicatori ai starii de SANATATE

Cercetandu-ne singuri, cu atentie ridurile si tenul, in oglinda, eventual folosind una concava, care mareste, putem afla multe despre sanatatea noastra.

 

Un ten deshidratat, cu tegumente groase de culoare bruna, indica tulburari renale. Tenul uscat, cu reflexe pamantii, indica afectiuni gastrice. Tenta maronie indica disfunctii cauzate de consumul mare de tigari (masca tabacica). Fata palida, cu reflexe verzui, indica afectiuni hepatice. Bolile pulmonare si anemia se reflecta pe chip printr-un facies alburiu. Daca pielea este galbena, umflata, acesta e un semn al disfunctiilor pancreasului si splinei. Fata rosie indica boli cardiovasculare.

 

Ridurile 

Nu sunt numai semne ale varstei, ci si indicii ale unor dereglari functionale. Ridurile orizontale pe frunte indica afectiuni ale sistemului nervos. Daca sunt incrucisate, e semn ca organismul este supus exceselor alimentare. Ridurile verticale de la radacina nasului sugereaza consumul excesiv de produse animaliere. Urechile rosii sunt semne ale bolilor de rinichi si de circulatie. Urechile uscate, cu aspect prafuit, indica afectiuni osoase. Santul orizontal pe lobul inferior al urechii, ca si nasul rosu sugereaza tulburari cardiovasculare, ca si despicatura pe peretele dintre cele doua narine.

 

Cearcanele de sub ochi (pungi)

Indica o functionare deficitara a rinichilor, iar al doilea rand de cearcane sugereaza afectiuni intestinale. Buzele excesiv de rosii inseamna afectiuni ale splinei si pancreasului, iar buzele uscate, uneori livide, sunt specifice afectiunilor gastrice si colitelor. Bolile de stomac se manifesta prin umflarea buzei superioare, iar daca se umfla cea inferioara, e vorba de dereglari ale intestinelor. Barbia umflata semnaleaza bolile de rinichi. Despicatura din barbie este asociata cu vitalitatea, robustetea, forta sexuala.

 

Culoarea si aspectul limbii

Sunt, de asemenea, indicii pretioase in stabilirea starii generale de sanatate. Daca limba este rosie si indurata pe toata suprafata, prevesteste un accident vascular cerebral. Limba rosie, tumefiata si indurata la baza indica boli cardiovasculare. Rosu inchis este culoarea care indica tulburari intestinale, iar rosu inchis, spre violet, cu depozite umede, o slaba oxigenare a sangelui. Bolile infectioase dau limbii culoarea rosu deschis, iar anemia, roz pal. Daca limba e rosie si uscata se poate vorbi de afectiuni gastrice. Daca e alburie, excesiv de umeda si cu depozite galbene, indica o posibila boala de pancreas sau splina. Cand limba e galbena, cu depozite verzui, poate fi vorba despre disfunctii hepatobiliare. Limba galbena si uscata sugereaza afectiuni pulmonare, iar cea alburie si subtiata, enterite si colite. Limba purpurie cu depozite alburii indica prezenta ciupercii candida.

Si cariile pot da indicatii asupra starii de santate. Daca apar pe maxilarul superior, la incisivi pot indica boli cardiovasculare, pe canini – afectiuni pulmonare si ale cailor respiratorii, la premolari – boli ale sistemului nervos si endocrin, iar pe molari – boli de stomac, hepatobiliare si endocrine.

Cariile maxilarului inferior indica afectiuni genitale daca apar pe incisivi, afectiuni renale – pe canini, boli ale intestinului gros si ale intestinului subtire – pe premolari si afectiuni hepatobiliare, endocrine si ale splinei – pe molari.

 

Aspectul si culoarea pielii dau medicului, de asemenea, indicii pretioase despre starea de sanatate.

Daca pielea este rosie, probabil e vorba de o boala cardiovasculara. Afectiunile hepatobiliare dau pielii culoarea galbena cu reflexe verzui. Daca e alba-bruna, e semn de boala a rinichilor si cailor urinare. Pielea alburie inseamna boli de plamani si anemie. Daca e galbuie – boli ale splinei si pancreasului. O piele cu aspect uscat indica tulburari endocrine, nervoase, gastrice, pulmonare si de circulatie. Daca e hiperhidratata – afectiuni renale, hepatobiliare si cardiovasculare.

Pielea seboreica anunta tulburari endocrine, neuropsihice, intestinale si avitaminoze A si E. Pielea groasa, carnoasa, cu porii dilatati indica tulburari hepatobiliare, metabolice si ale pancreasului. Afectiunile nervoase, endocrine, digestive si de circulatie dau o piele cuperozica, iar anemiile si tulburarile endocrine, o piele subtire, uscata, palida, cu aspect de pergament.

Sanatatea pielii, a degetelor, a parului, urechilor sau a gurii dau indicii asupra sanatatii nutritionale a corpului, in totalitate. Daca apar pete albe pe unghii sau mainile si picioarele sunt reci tot timpul, poate fi din cauza ca din alimentatie lipsesc vitamine sau minerale esentiale pentru sanatatea organismului. Doza zilnica recomandata (DZR) reprezinta ghidul impus de Ministerul Sanatatii in ceea ce priveste consumul recomandat de vitamine si minerale la care trebuie sa se supuna majoritatea producatorilor de suplimente alimentare. DZR ofera o sugestie asupra consumului zilnic de nutrienti pentru prevenirea deficientelor nutritionale severe.

 

Semnele fizice ale unei deficiente nutritionale:

  • par uscat si degradat – lipsa de acizi grasi esentiali;
  • albirea prematura a parului – deficienta de acid pantotenic (B5);
  • caderea parului – lipsa acidului folic, a vitaminelor B5, B6 si a aicizilor grasi esentiali. Poate indica prezenta unor tipuri de substante toxice in organism;
  • matreata – deficienta de acizi grasi esentiali, antioxidanti (in special seleniul), vitamina B6 si in general deficienta de vitamine din complexul B. Poate indica un nivel scazut al acidului gastric;
  • acneea – deficienta de zinc, acizi grasi esentiali sau vitamina  A. Nivel scazut de acid la nivelul stomacului si consumul ridicat de grasimi;
  • carii dentare  – deficienta de vitamina B6 si minerale (in special calciu si bor);
  • sangerarea gingiilor – deficienta de vitamina C si bioflavonoide;
  • crapaturi in colturile gurii – lipsa elementelor din complexul  B sau a riboflavinei;
  • limba umflata – lipsa acidului folic, a vitaminei B12, zincului sau fierului;
  • limba deschisa la culoare – nivel scazut de fier;
  • cearcane – nivel scazut de quercitina sau vitamina C;
  • deformarea unghiilor – deficienta de fier;
  • inflamarea cuticulelor – deficienta de zinc;
  • pielea uscata – deficienta de acizi grasi esentiali, vitamina A sau vitamina E;
  • vindecarea lenta a ranilor – deficienta de vitamina A, vitamina C, zinc sau acizi grasi esentiali;
  • invinetire rapida – nivel scazut al vitaminelor K, C, E sau bioflavonoidelor;
  • maini reci – lipsa acizilor grasi, a vitaminelor E si B12 sau a fierului.

 

ATENTIE! Lista de mai sus are un caracter orientativ, asa ca nu trebuie sa ne repezim in farmacie si sa inghitim fara recomandarea unui medic tot felul de suplimente alimentare. In general, semnele fizice arata care sunt carentele nutritionale, dar trebuie avut in vedere ca exista mostenire genetica si alti factori care tin de sanatate si care pot genera unele simptome asemanatoare. 

 

CONSILIERE pentru OPERATII ESTETICE cu Suada

sursa&foto

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io