De ce oare codurile gestuale nu au făcut niciodată obiectul unor cerectări sistematice ale specialiștilor în comunicare?
Psihologia inconștientului l-a avut pe Freud, iar psihologia limbajului pe Jaques Lacan. Desmond Morris s-a apropiat de analiza mișcărilor corpului într-un mod destul de general, dar cu preocuparea etologică de a face comparația cu mișcările primatelor, verii noștrii cei mai apropiați.
Descifrarea gestului își așteaptă încă pionierul și, până acum, a rămas o tehnică empirică de decodare.
Corpul este un teritoriu în permanență mișcare, o masă care se agită, un conglomerat de molecule care se exprimă printr-o explozie de gesturi diverse și variate, cea mai mare parte dintre ele fiind total insignifiante, adică gesticulații care nu corespund decât nevoii de a oferi cuvântului un relief gestual dublat de un decor emoțional.
Fiecare mișcare a corpului este expresia unei reacții emoționale fără ca această reacție să fie totuși semnificativă.
Gestul devine limbaj atunci când se repetă în mod constant, mereu în același mod și într-un context identic.
Corpul este terenul de joc al gestului și relieful cuvântului. El îi oferă acestuia o a treia dimensiune. Există nenumărate gesturi, posturi și mimici, reprezentând o traducere literală a felului în care acționează climatul mental.
Climatul mental domină atmosfera sentimentelor pe care le aveți, obligându-vă adesea corpul să adopte atitudini inconfortabile.
Observând care sunt, pe termen lung, refrenele gestuale care vă caracterizează, veți putea să faceți diferența între atitudinile bune și cele care întrețin un climat mental negativ.
Fiecare gând sau ansamblu de gânduri își găsește instantaneu traducerea mimică pe figură sau în atitudinea întregului corp. Orice concept, orice idee, orice gând, orice imagine care este sugerată sau care se formează spontan în creier va trezi în mod automat un ecou într-o parte sau în alta a corpului, după modelul gândurilor sau al emoțiilor dumneavoastră.
Studiul gesturilor este o disciplină ale cărei norme nu sunt încă stabilite clar. Nu este nici o specialitate etnologică, nici o disciplină predată în școli. Ca și cum vizibilul a fost șters în favoarea invizibilului. Corpul vostru, această masă în mișcare, merită mai mult decât considerații de genul: este frumos, gras, slab, înalt, etc. Merită un TU afectuos, căci el conține mai mult decât zeci de kilograme de carne și oase. Corpul vostru nu este doar vitrina vanității umane, ci și sanctuarul sufletului vostru. Sufletul? Încă un concept fără consistență carnală. Și totuși, acest suflet există fără nici o dovadă științifică.
Dacă acceptați ideea că toate sentimentele care ne însuflețesc, toate ideile care ne trec prin minte au nevoie de un echivalent gestual care să le echilibreze, atunci veți privi gesturile cu alți ochi.
Talentul începe cu posturile în care trupul se simte în voia lui. Eșecul este confirmat de multiplicarea gesturilor decalate. Asta mă face să afirm că gesturile pe care le faceți vă vor condiționa întodeauna șansele de succes.
Când vă așezați pe scaun, fiți atenți la poziția picioarelor. Dacă le țineți sub scaun, pe vârfuri, ergonomia posturii trădează fie un sentiment de inferioritate, fie o nemulțumire trecătoare. Învățați să renunțați instinctiv la acest tip de postură, în favoarea celor care vă pun în valoare.
Puteți astfel să vă câștigați armonia gestuală și, prin ricoșeu, armonia minții. De exemplu, dacă observați că fumați cu țigara în mâna dreaptă (în cazul în care sunteți dreptaci), puteți deduce de aici că vă aflați momentan sub presiune, chiar și atunci, sau mai ales atunci când aveți impresia că totul merge bine. În schimb, dacă începeți în mod involuntar să țineți țigara în mâna stângă înseamnă că mintea vă este destinsă.
Frica de lovituri provoacă o tensiune dorsală repetată la un copil maltratat. Mai târziu, acesta va dezvolta tendința de a-și vârî capul între umeri de fiecare dată când se va simți amenințat, în mod direct sau nu. Această tensiune programată se va putea traduce și printr-o deformare de tip scoliotic a coloanei vertebrale.
Conștinetizarea poziției propriului corp în spațiu este o gimnastică mentală cam neplăcută, dar foarte profitabilă, dacă faceți efortul de a vă pune această întrebare de câteva zeci de ori pe zi.
Cu cât vă dați seama mai bine de posturile ergonomice care vă convin, cu atât vă veți simți mai în armonie cu voi înșivă.
Corpul vostru vă este aliatul cel mai apropiat. Dar, dacă gesturile pe care le faceți vă par lipsite de importanță, lăsați-vă corpul la vestiar și spuneți-i spiritului vostru să intre in scenă.
Poate e mai bine așa, căci, dacă trupul nu vă iubește, gesturile vă vor trăda cu prima ocazie. Uneori, e de ajuns un gest decalat pentru a distruge o fortăreață de cuvinte foarte bine construită.
CURS Fizionomie și Citirea Chipului
SEMINAR Tainele Feminității – orarul complet aici
FIZIONOMIA si caracterul cu Suada