ARTA de a fi FEMININA

Feminitatea e o calitate ce se gaseste in aspectul unei femei, in felul in care se poarta si in natura ei. O femeie feminina lasa impresia de delicatete si blandete. Ea are spiritul unei supuneri dulci si depinde de barbati cand vine vorba de grija si protectie. Nimic legat de ea nu pare masculin: nu da dovada de agresivitatea masculina, de competenta, eficienta, curaj sau abilitatea de a-si omori singura serpii.

Aceasta e definitia feminitatii pe care ne-o da Helen Andelin in cartea Fascinanta Feminitate (Fascinating Womanhood) publicata in 1965. Lucrarea in discutie s-a vandut la vremea respectiva in doua milioane de exemplare si a pornit un intreg curent anti-feminist care continua si astazi.

Cand am dat peste aceasta definitie am fost tentata sa rad si sa spun ca e doar un cliseu ce ar putea sa ne aduca cel mult un zambet pe buze. Si totusi dupa ce am inceput sa caut mai multe informatii si sa citesc bloguri pe subiect mi-am dat seama ca sunt destule persoane care inca mai vad feminitatea in acest fel.

Si totusi oare astazi cate femei sunt feminine daca e sa ne luam dupa o astfel de viziune asupra feminitatii? Faptul ca esti capabila sa candidezi impotriva unui barbat pentru o pozitie intr-o firma, ca poti sa lucrezi cot la cot cu el, ca poti sa te descurci la fel de bine in contexte asemanatoare, iti neaga dreptul de a fi feminina? Conform definitiei cu care am inceput, da, deoarece feminitatea e strans legata de supunere si dependenta (sau aparenta de supunere si dependenta). A fi feminina inseamna sa accepti ca esti slaba si sa te mai si bucuri de asta. Teoretic puterea ta ca femeie vine tocmai din aceasta acceptare a slabiciunii.

Astfel de definitii i-au adus feminitatii un renume negativ transformand-o intr-o arma. Astazi, calitatea de a fi feminina e vazuta de multi ca un simbol al indoctrinarii intr-o societate inca patriarhala. Pe de alta parte, lipsa feminitatii e ceva ce i se reproseaza oricarei femei ce vrea sa se impuna intr-un anumit domeniu sau care paseste pe teritoriu masculin.

Si totusi cunosc femei care lucreaza in armata sau in alte domenii ‘traditional’ masculine si care sunt cat se poate de feminine. Faptul ca poarta arma si stiu sa doboare pe cineva din cateva miscari nu inseamna ca nu dau voie unui barbat sa le deschida usa sau ca refuza ajutorul care li se ofera ocazional (chiar daca poate nu au nevoie de el). De observat ca egalitatea nu exclude curtoazia si nici imagini ale feminitatii si masculinitatii.

 

te invit să participi la Seminarul TAINELE FEMINITĂȚII la București

detalii aici sau click pe foto

 

Feminitatea tine de delicatete, de gratie, de constructie interioara. Totusi a fi feminina inseamna si sa fii puternica; inseamna stoicism, altruism, capacitate de a iubi dar si de a te intelege pe tine insati. Pentru mine, a fi feminina mai inseamna si a trece peste dihotomii de tipul masculin/feminin si de a-i privi pe cei din jur prin prisma umanitatii lor. Asta inseamna ca atunci cand accepti ajutor, nu il accepti pentru ca ti-l ofera un barbat ci pentru ca ti-l ofera un om.

Feminitatea nu se ascunde intr-o rochie, sau intr-o pereche de pantofi cu toc. Poti fi feminina si in jeansi, in uniforma sau lucrand pe un santier (daca asta te face fericita). Poti fi feminina atunci cand iti iei destinul in propriile maini si faci tot ce e nevoie pentru a-ti atinge telul in viata. Iar un barbat care nu intelege asta, care prefera sa vada femeia drept o fiinta fragila, slaba, la ‘locul ei’ nu e suficient de barbat.

Anais Nin spunea la un moment dat urmatoarele: “Eu din instinct aleg acel barbat care ma forteaza sa imi arat puterea, care imi cere lucruri enorme, care nu imi pune la indoiala curajul sau taria, care nu ma considera naiva si inocenta, care are curajul sa ma trateze ca o femeie.”

Pentru femeia moderna acesta e modelul de feminitate. Esti feminina in momentul in care te cunosti pe tine insati si ii tratezi pe ceilalti asa cum ai vrea sa fii tratata, iti accepti slabiciunile si le transformi in puteri, iubesti omul din viata ta si ii dai voie sa te iubeasca inapoi. Esti feminina pentru ca poti sa te iei de piept cu intreaga lume pentru lucrurile care sunt importante pentru tine, pentru ca poti crede in tine si in cei dragi si pentru ca ai curajul sa nu te conformezi cu tiparele oficiale. Aceasta este viziunea mea asupra feminitatii. Care e viziunea voastra?

sursa

foto

Dacă ți-a plăcut, distribuie și prietenelor tale!

 

TAINELE GESTURILOR FEMININE

 

2 comentarii la „ARTA de a fi FEMININA”

  1. Draga Suada, ma numesc Liliana si sunt din Galati. Urmaresc de ceva timp emisiunile tale si materialele ce apar pe blogul tau. As dori sa-mi spui daca in viitor , ai programat un curs si in Galati???
    Multumesc pentru raspuns!

    Răspunde
    • pentru moment sunt valabile toate evenimentele programate până la sfârșitul anului.
      Galațiul este în vedere pentru organizarea unui seminar, însă vă rog să urmăriți postările de pe site pentru a fi la curent.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io