ALBIREA prematura a PARULUI

Odată cu înaintarea în vârstă albirea părului este un proces inevitabil. Din nefericire, există şi persoane care experimentează albirea părului înainte de a împlini 35 de ani, altele chiar la vârsta adolescenţei, fenomen ce poartă denumirea de „albire prematură”.

Albirea prematură a părului poate avea cauze genetice, dar poate fi provocată și de unele accidente traumatizante, șocuri precum pierderea unei persoane dragi. Studiile recente au demonstrat însă că albirea prematură a părului reprezintă și semnul existenţei unor afecţiuni în organism, printre care şi scăderea densităţii osoase.

 

Cum poți preîntâmpina albirea prematură a părului

De vreme ce părul nu poate fi hrănit pe cale externă, pentru ca acesta să fie sănătos şi să-şi păstreze culoarea până aproape de vârsta senectuţii, este necesar să adopţi o alimentaţie bogată în nutrienţi, să cureţi scalpul şi să îţi îngrijeşti părul cu grijă şi delicateţe.

La fel de eficient pentru menţinerea sănătăţii foliculilor de păr şi a oxigenării scalpului este masajul acestuia din urmă, pe care îl poţi practica stând în poziţie culcată (creştetul mai jos decât inima, pentru a facilita şi irigarea cu sânge a scalpului).

De regulă, albirea prematură a părului se produce din cauze multiple, adesea pe fondul privării scalpului de substanţe nutritive, elemente ce ar putea menţine o producţie corespunzătoare de melanină.

 

Cauze pentru albirea prematură a părului

Deficienţa de cupru din organism poate fi unul dintre factorii care cauzează cel mai des albirea precoce a părului fiindcă această substanţă influenţează în mod direct producţia de melanină.

Unele cercetări arată că albirea prematură a părului poate fi cauzată de griji, de stres în doze mari şi de şocuri emoţionale, deşi studiile nu sunt sută la sută concludente în această direcţie; o posibilă explicaţie ar fi că stresul favorizează epuizarea rezervelor de vitamina B din organism (complexul de vitamine B din dieta zilnică este indispensabil pentru un păr frumos).

În urma unui șoc, albirea părului se poate produce în câteva ore sau zile. Acest fenomen se explică prin descărcarea de adrenalină în circulația sanguină, care ajunge la nivelul vaselor de sânge ce iriga firul de păr. Vasele sunt contractate, oprind hrănirea părului.

În plus, investigaţiile arată că foliculul de păr este afectat şi de stresul oxidativ, acelaşi cauzat de expunerea la fumul de ţigară, la poluare şi la radiaţiile ultraviolete. Stresul cronic, carenţa de antioxidanţi, vopsirea repetată cu produse înţesate de chimicale toate acestea conduc, într-un fel sau altul, la încărunțirea prematură a părului.

 

Albirea prematură a părului se poate instala şi din alte motive, cel mai adesea din cauze genetice ori pe fondul unor boli autoimune, afecţiuni şi traume ale scalpului (sinuzită, răceală cronică, vitiligo, anemie, carenţă de vitamina B12, lipsa de iod, de zinc ori de fier din organism).

 

În ceea ce privește anemia pernicioasă, afecțiune a sistemului imunitar, determină anticorpii din organismul tău să distrugă anumite celule din stomac și împiedică absorbția vitamiei B12 în organism.sau de boli.

O altă boală a sistemului imunitar, vitiligo afectează și pielea, distrugând melanocitele și ducând la apariția unor zone pe care pielea și părul sunt albe.

 

Malnutriţia, fumatul, dar şi unele medicamente alterează, de asemenea, funcţiile corpului, afectând producţia de melanină (pigmentul ce dă culoarea părului).

 

S-a mai observat că lipsa acidului folic din organism conduce la albirea părului fiindcă substanţa are un rol important în creşterea celulelor şi sinteza proteinelor. Carenţa de magneziu – cu rol-cheie în activitatea enzimatică – carenţa de fier şi de iod se manifestă tot prin căderea părului şi prin albirea lui prematură.

Alte cauze ce determină apariţia prematură a firelor albe sunt lipsa odihnei şi disfuncţiile tiroidiene. Conform unui studiu publicat în august 2008 în Jurnalul de Endocrinologie şi Metabolism (Journal of Endocrinology and Metabolism) hipotiroidia și hipertiroidia pot afecta producția de melatonină din păr ducând la încărunțirea prematură.

Pe fondul afecţiunilor şi factorilor menţionaţi, melanocitele încetează, în timp, să mai producă melanină. Albirea părului se poate produce şi ca urmare a expunerii la un climat nefavorabil, la chimicale, la toxine sau la agenţi poluanţi.

 

OPERATIILE ESTETICE si FIZIONOMIA – cu SUADA

sursa

foto

 

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io