MISTERUL BARBATILOR: cele 7 atribute masculine

De ce le vine atat de greu barbatilor sa vorbeasca despre propriile sentimente? De ce ne este noua atat de greu sa ii intelegem? Pentru noi, femeile, psihologia si modul de a fi, de a gandi de a actiona al barbatilor sunt mistere la fel de mari precum pentru ei este universul feminin. Dar aceasta nu inseamna ca nu putem sa incercam a ne intelege unii pe ceilalti, mai bine.

O singura relatie adecvata dintre barbat si femeie este complemataritatea, adica acceptarea, cunoasterea si armonizarea diferentelor, considera “Alon Gratch, autorul cartii Daca barbatii ar vorbi – 7 chei pentru intelegerea psihologiei masculine” .

Psihologul Alon Gratch se bucura de o mare notorietate internationala, iar cartile sale au fost traduse in mai multe limbi. In limba romana, „Daca barbatii ar vorbi” a aparut la noi in tara la Editura Trei. Cartea, bazata pe numeroase cazuri de psihoterapie, propune o radiografie a sufletului masculin, si ne descopera sapte trasaturi fundamentale, pe care vrem sa le trecem in revista…

1. Rusinea – (Barbatii nu plang)

Primul atribut masculin este simplu si totusi profund si se refera la cel mai frecvent motiv pentru care barbatii nu intra in dialoguri despre sentimente. Ceea ce nu stim intotdeauna este ca rusinea, pentru barbati poate fi extreme de distructiva, explica Alon Gratch.

In relatii, de pilda, barbatii proiecteaza de multe ori rusinea pe care o simt fata de ei insisi, asupra partenerei. Adica ii spun ca nu arata bine, ii cer sa poarte anumite haine sau sa isi aranjeze parul intr-un fel anume atunci cand ies in oras. In acest tip de interactiune, barbatul incearca sa scape de sentimentele de rusine fata de propria inadecvare, insistand ca partenera sa fie stralucitoare, astfel incat el sa se simta mai bine in reflectia ei.

2. Absenta Emotionala (Nu stiu ce simt)

Daca spargerea barierelor rusinii ii ajuta pe toti barbatii sa se deschida, multi dintre ei au o rezistenta mai profunda si mai deranjanta la limbajul sentimentelor.

Tendinta barbatilor de a trai doar in mintea lor si de a se distanta de sentimente genereaza in mod clar probleme in relatiile intime. Analizand relatiile, observam ca bariera rusinii care sta in calea comunicarii poate fi inlaturata relativ repede, dar problema absentei emotionale nu poate fi rezolvata atat de usor. Ce e de facut cand cineva nu simte? Partial Solutia consta in cautarea sentimentelor acolo unde sunt si nu acolo unde lipsesc; adica sa cresti si sa intampini cu bratele deschise orice sentiment, chiar si unul neplacut, cum ar fi furia sau depresia.

3. Nesiguranta masculina (M-am plictisit sa fiu cel mai bun)

Merge chiar in esenta a ceea ce barbatii ascund sub exteriorul lor colturos si bine pazit. Aceste tipuri de dorinte – de a fi urmarit mai degraba decat de a urmari, de a fi mia degraba obiectul decat subiectul (atentiei), de a i se face mai degraba decat a face – sunt commune tuturor barbatilor. Prin urmare, barbatii trebuei sa compenseze aceasta amenintare prin cautare si, intotdeauna, asumarea unei posture mai masculine. La nivel constient, impotenta se leaga intotdeauna de grija pentru performanta; prin urmare, cu cat barbatul se straduieste mai mult sa se vindece, cu atat impotenta devine mai severa. La nivel inconstient, refuzul barbatului de a fi ferm, rigid, tradeaza dorinta lui de a scapa de presiunile masculinitatii, pentru a ajunge intr-un loc feminin, moale.

4. Narcisismul (uita-te la mine, asculta-ma, atinge-ma, simte-ma)

Este un derivat sau un rezultat direct al conflictului nesigurantei masculine. Simplul fapt ca esti barbat nu iti ofera destula protectie in fata dorintelor feminine, deci trebuie sa iti dovedesti tot timpul ca esti barbat.

Dar nici asta nu e de ajuns: trebuie sa o arati intregii lumi. Sigur ca si femeile au nevoie sa fie vazute, recunoscute, admirate, dar in timp, narcisismul feminin reflecta adeseori interesul societatii noastre pentru infatisare, frumusete, estetica, narcisismul masculin este legat mai mult de obsesia noastra pentru putere, forta, realizare, explica Gratch. Narcisismul este pentru dezvoltarea personala, ceea ce este lacomia pentru capitalism.

Rezolvarea conflictelor legate de egocentrismul masculine este extreme de importanta daca dorim sa avem success in relatiile cu barbatii, la locul de munca sau acasa. Sa iubesti pe cineva pentru ceea ce este si sa-I admiri succesele inseamna sis a ii respingi si sa ii ataci egocentrismul exagerat.

5. Al cincilea element masculin – AGRESIVITATEA (Iti arat eu cine e seful)

Este si el un rezultat natural al conflictului nesigurantei masculine. Orice terapeut de cuplu stie ca una dintre cele mai frecvente probleme intr-o casnicie este dinamica maniei, sotul suparat sau critic si sotia ranita, inlacrimata, invinsa…

Acest conflict, intre dorinta de a fi (cu) o femeie si teama de pierdere a identitatii masculine, se afla in centrul conflictului nesigurantei masculine. Cheia pentru a face fata agresivitatii masculine este echilibrul. Prin urmare, partenera trebuie sa ii raspunda cu propria ei agresivitate, pentru a stabili limitele acceptabilului. Dar, in acelasi timp ea trebuie sa incerce sa-i raspunda cu propria ei agresivitate, pentru a stabili limitele acceptabilului.

6. Autodistrugerea (Sunt un ratat)

Avea o cariera stralucita, dar se simtea profund nefericit din cauza incapacitatii de a se atasa de o femeie. Aceasta este esenta auto-distrugerii – preferam sa blestemam intunericul in loc sa aprindem o lumanare. Las’ ca le aratam noi lor!

Aceasta dinamica profunda se afla adeseori in centrul psihologiei starilor autodistructive precum sindroamul adictiv si compulsiv, esecul profesional, predispozitia pentru accidente, comportamente riscante, nesabuite.

7. Initiativa sexuala (Vreau sex acum)

Al saptelea atribut masculin reprezinta o condensare si o rezumare dramatica a atributelor prezentate pana acum. Arena sexuala este arena unde barbatii isi etaleaza in mod natural conflictele emotionale care, pana la urma, nu au nicio legatura cu sexul.

Partea buna este ca limbajul sexual masculin nu este o limba total straina, ci este mai degraba un dialect care poate si trebuie sa fie descifrat atat de femei, cat si de barbati.

In timp ce continutul fanteziilor sexuale masculine poate sugera o varietate de sentimente puternice, mare parte din ceea ce experimenteaza ei constient atunci cand sunt excitati este doar dorinta sexuala.

în OCTOMBRIE te invit la Seminarul TAINELE FEMINITĂȚII la Brașov

foto

sursa

DESPRE BARBATI in 5 PASI cu SUADA

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io