EUFORIA

Ce spectacol minunat! Fredonezi toate melodiile şi te ridici şi baţi din palme după fiecare dintre ele. Când aplauzi actorii la sfârşitul spectacolului, simţi că merită ovaţii în picioare. Nu îţi dai seama de ce mulţi dintre cei din  spectacolul tău par deranjaţi, se ridică şi pleacă. Locurile au fost fabuloase!

Te simţi ca şi cum ai avea aripi. Ai fi putut scrie și tu un musical ca acesta, dacă nu unul chiar mai bun. Odată ajuns în stradă, începi să fredonezi melodii. Ai putea să compui primul tău cântec chiar înainte să ajungi acasă. Păşeşti în stradă şi o maşină îţi întrerupe reveria, frânând puternic pentru a nu da peste tine. Ce dacă traversezi pe mijlocul străzii? Pietoniiau prioritate, nu-i aşa? Te întrebi de ce şoferul e atât de morocănos. Eo zi minunată!

Euforia este un sentiment plăcut, ca şi cum te-ai simţi deasupra lumii. De obicei suntem euforici atunci când ne îndrăgostim, când suntem inspiraţi spiritual sau când ni se întâmplă ceva minunat. Din multe puncte de vedere, euforia este opusul depresiei. Psihiatrii folosesc termenul în cazul cuiva care se simte mult prea binedispus datorită faptului că este beat sau unor afecţiuni cum ar fi tulburarea bipolară sau schizofrenia. Euforia este una dintre caracteristicile maniei.

Euforia este unul dintre primele semne că se va dezvolta mania. La început te simţi optimist, încrezător şi vesel. Lucrurile care te nemulţumeau în trecut, par neînsemnate acum. Te simţi generos şi iubitor; toată lumea pare să-ţi fie prietenă. Fierbi de creativitate. Ideile îţi vin rapid şi cu uşurinţă. Începi să-ţi faci planuri. Simţi că vei avea success în orice ai întreprinde. Te adresezi oamenilor pe care nu-i cunoşti sau cărora nu le-ai vorbit ani de zile.Te simţi proaspăt, chiar dacă dormi foarte puţin. Ai senzaţia că arăţi mai bine că niciondată.

Psihiatrii denumesc acest stadiu hipomanie, deoarece nu este suficient de sever încât să poată fi considerat mânie. Este o stare plăcută şi nu este de mirare că oamenii caută rareori ajutor când se simt atât de bine. Dacă am putea fi toţi la acest nivel, probabil că ne-am simţi mai împliniţi, iar viaţa ar fi o paradă nesfârşită. Când eşti hipomaniacal, oamenii din jurul tău observă că eşti mult mai activ, mai prietenos şi mai entuziast. E distractiv pentru cineva să fie în preajma ta. Dacă nu ai mai trecut prin aceste stadii, tu şi cei din jurul tău veţi vedea această modificare ca pe ceva sănătos, nu bolnăvicios.

Mulţi oameni au fluctuaţii de dispoziţie care nu ajung niciodată la mânie. În cazul unui tip mai uşor de tulburare bipolară, pe care psihiatrii îl numesc de tip II, ai episoade de depresie şi, ocazional perioade de hipomanie. Vei fi înclinat să devii euforic de fiecare dată când ieşi dintr-o perioadă de depresie. Este de înţeles faptul că nu o să te deranjeze perioadele hipomaniacale, spre deosebire de profundele perioade de depresie. Alţii suferă de tulburare ciclotimică, în cadrul căreia starea de spirit trece de la depresie uşoară la mânie şi înapoi, iar asta în decurs de câteva zile până la câteva săptămâni. În ambele cazuri, este important ca tiparul să fie recunoscut că o variantă a tulburării bipolare, pentru care cele mai eficiente medicamente par a fi cele de stabilizare a stării (vezi “Mania”).

Dacă ai tipul clasic de tulburare bipolară, hipomania poate fi o etapă intermediară pe calea spre manie. Pe măsură ce mania progresează, devii din ce în ce mai euforic. Nu te deranjează absolut nimic. Totul îţi face placere site excită. Totul este distractiv. Faci glume şi jocuri de cuvinte. Râzi la propriile tale gânduri şi nu-ţi pasă dacă te vede cineva. Încerci să-i faci pe cei din jurul tău să zâmbească şi să se distreze. Eşti expansiv. Eşti preocupat în mod constant să-i faci pe ceilalţi să se simtă la fel de bine ca tine. Abordezi persoane străine. Împărtăşeşti aspecte ale vieţii tale oricui vrea să te asculte. Remarcile trecătoare ale celorlalţi îţi servesc ca motiv pentru a intra în conversaţii cu ei. Cei din jurul tău se abţin cu greu să nu zâmbească. Pe de altă parte , lipsa ta de seriozitate şi maniera intruzivă îi poate irita pe ceilalţi, dar tu nu îţi dai seama de efectul pe care-l creezi.

Chiar şi cel mai modest, timid şi ateu dintre oameni poate deveni extrem de religios şi de preocupat sexual, ca rezultat al euforiei. Dragostea şi comuniunea spirituală, pot produce celor mai mulţi dintre noi un sentiment de euforie. Dar atunci când eşti maniacal crezi în mod greşit că eşti irezistibil sexual, că ceilalţi s-au îndrăgostit de tine şi ai o percepţie unică şi specială a lui Dumnezeu.

Cu cât mania devine mai severă, cu atât sentimentul de euforie începe să fie înlocuit de unul de omnipotenţă şi iritabilitate. Începi să fii agasat de ceilalţi şi aceştia nu te mai binedispun. În loc să mai împrăştii bunăvoinţă, impui atenţie şi respect. În loc să te mai simţi aproape de Dumnezeu, începi să crezi cătu eşti Dumnezeu. Nu mai eşti optimist şi drăguţ, devii furios şi frustrat. În cele din urmă, vei deveni mai mult deprimat  decât maniacal, sau cele două senzaţii alternează de la un moment la altul. Psihiatrii denumesc această stare “manie mixtă”, deoarece starea este atât deprimată cât şi maniacală.

Şi intoxicaţia cu droguri poate duce la euforie. Alcoolul, nicotina,sedativele şi marijuana, când sunt consumate cu moderaţie, induc o stare moderată de euforie sau de beţie. Te simţi mulţumit, relaxat şi fericit să fii împreună cu ceilalţi. Unele droguri şi halucinogene pot induce o stare euforică de comuniune cu întreaga umanitate sau cu universul. Cocaina şi alte stimulente provoacă o stare de bine atunci când sunt înghiţite sau prizate. Dar atunci când sunt fumate sau injectate direct în sânge induc agitaţie şi o senzaţie orgasmică. Heroina şi alte opiacee (inclusiv analgezicele prescrise de medic) induc o stare de fericire şi letargie. În mare, toate substanţele de abuz produc o varietate de stări euforice, fapt pentru care sunt atât de dorite.

Nu există un tratament specific pentru euforie. Semnnificatia euforiei este aceea că indica iminenţa unui episod de manie. Dacă o persoană apropiată devine neobişnuit şi nerezonabil de euforică, ar fi bine să o duci la medic, mai cu seamă dacă a mai avut episoade de manie sau depresie. Dacă este necesar, tratamentul poate fi început înainte ca starea sa se înrăutăţească. Este bine să realizezi faptul că persoană euforică nu este deranjată de starea ei şi poate opune rezistenţă la tratament . Laurma urmelor, cine ar vrea să ia medicamente care să-l facă mai puţin fericit? În loc să te cerţi cu ea, mai bine îi aminteşti de perioadele de depresie şi manie, când îşi pierde controlul dacă nu îşi ia medicamentele.

STRATEGIILE OAMENILOR PUTERNICI

 

sursa foto

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io