Emisferele stanga si dreapta ale creierului sunt legate printr-o serie de nervi care se numesc corpul calos. Acest “cablu” face ca o parte a creierului sa comunice foarte bine cu cealalta, permitand schimbul de informatii, ca doua calculatoare pe umeri, legate de o interfata unica. Ei bine, la femeie, corpul calos este mai gros decat la barbat, avand cu peste 30% mai multe legaturi intre emisfere.
De aceea, vorbirea femeii este mai fluenta, iar acest lucru explica si capacitatea femeilor de a putea executa mai multe lucruri fara legatura aparenta intre ele. De unde si intuitia feminina. Ce sa-i faci, asta e! Barbatul are mai putine conexiuni si de aceea creierul lui este configurat sa faca un singur lucru o data. Creierul lui este mai compartimentat. Daca ii veti scana creierul in timp ce citeste, veti constata ca practic este surd. Nu-si poate pastra vigilenta auditiva in acelasi timp ce citeste.
Pentru o sugestie mai puternica, am spune ca creierul barbatului este mono, pe cand al femeii este stereo si, ca si cand nu este de ajuns, s-a constatat ca creierul femeii are mai multa materie cenusie, desi este mai mic ca dimensiune.
Pentru ca ea foloseste anumite parti ale creierului in acelasi timp, femeii ii este greu sa distinga intre dreapta si stanga.
Cred ca trebuie sa mai marcam puncte si pentru barbati. Ei au o orientare in spatiu mult mai buna, pe cand femeile au o orientare bidimensionala. Desi ele iti vad scama pe costum de la 30 de metri, nu reusesc sa parcheze masina cu spatele, lovind mereu usa garajului. Tine de orientarea pe trei dimensiuni, si pe aceasta nu o are prea dezvoltata.
Creierul barbatului indosariaza informatiile, pe cand cel al femeii nu le inmagazineaza, ci ele revin mereu in minte. Singura modalitate prin care o femeie poate scapa de problemele din gand este sa le exprime si astfel sa le constientizeze. Obiectivul ei este sa scape de probleme, nu sa gaseasca solutii sau sa traga concluzii.
Barbatii, stocand informatiile, nu gasesc de ce sa le exprime, asa ca, atunci cand, dupa o zi de lucru cu evenimente de tot felul, este intrebat de sotie cum a fost, el raspunde laconic: „Bine! Ca ieri. Nimic nou!” Efortul de exprimare fiind mai redus, nu considera ca este impins sa-l faca.
Pentru o femeie, vorbirea continua sa aiba un scop precis: crearea de noi relatii interumane si imprietenirea. Pentru barbati vorbirea inseamna o referire stricta la fapte. Cand creierul barbatului se odihneste, cel putin 70% din activitatea sa electrica este blocata; in cazul femeilor, scanerul arata ca este activ in proportie de 90% in timpul unei stari similare, confirmand faptul ca femeile primesc si analizeaza permanent informatii din mediul inconjurator.
Daca femeile sunt mai pricepute in diferentierea sunetelor, barbatii pot spune dincotro provin ele. Aceasta capacitate de diferentiere la femei le da posibilitatea sa priceapa schimbarile emotionale la copii si la adulti, devenind veritabile termometre afective.
Sexul frumos are capacitatea de a fi atent intr-o discutie fata in fata cu cineva si de a urmari si o alta conversatie, pe cand barbatul nu se poate concentra decat asupra unei singure activitati.
Daca suna telefonul, barbatul le va cere celorlalti sa taca, pentru ca altfel nu se poate concentra. Femeia, in schimb, raspunde si gata, indiferent cati factori stresori sunt in jurul ei.
Stim ca emisfera dreapta a creierului raspunde de partea creatoare si este mai dezvoltata la femei, iar emosfera stanga raspunde de controlul asupra logicii si rationamentului si este dezvoltata mai mult la barbati.
Folosind tomograful cu rezonanta magnetica, scanerul a pus in evidenta ca barbatii folosesc mai ales partea stanga a creierului pentru vorbire, in timp ce femeile folosesc atat partea stanga, cat si pe cea dreapta. De unde si pofta lor de a vorbi mai mult ca barbatii, iar capacitatea fetitelor de a invata o limba straina e mai mare decat la baieti. Mai simplu spus, barbatii au capacitati limitate in privinta vorbirii si conversatiei.
Majoritatea femeilor dovedesc o orientare in spatiu limitata. Barbatii au capacitatea de a vedea in trei dimensiuni. Studiile arata ca mintea barbatului masoara distanta si viteza, pentru a sti exact cand trebuie sa schimbe directia. Daca dai o harta turistica sau rutiera unei femei, ea trebuie s-o aseze in sensul de mers, altfel nu se descurca si asa i se pare un mister, pe cand un barbat o poate citi din orice pozitie.
Femeile exceleaza in zone de creatie, cum ar fi artele spectacolului, invatamantul, resursele umane si literatura, toate acestea fiind domenii in care logica abstracta nu are o importanta primordiala.
Cand se rataceste, o femeie opreste si intreaba pe unde s-o ia. Pentru un barbat, acesta este un semn de slabiciune. Se va invarti ore intregi, anuntand din cand in cand ca este aproape de destinatie, spre disperarea consoartei lui, care ii da sfatul: „intreaba odata, omule, si nu mai inconjura Sinaiul asta! Nu vezi ca te invarti in jurul cozii?”
Femeile au o capacitate foarte dezvoltata de a observa orice amanunt, cat de mic, precum si schimbarile de aspect sau de comportament ale celorlalti. Nu incerca sa ascunzi ceva de sotie, ca nu tine!… Ele au o perceptie periferica mai ampla decat cea a barbatilor.
La multe femei, orientarea periferica ajunge pana la 1800, pe cand barbatul are creierul configurat pentru un tip de privire ca printr-un tunel, la mare distanta, ca si cand ar avea un binoclu.
Femeile descriu culorile mult mai amanuntit decat barbatii, pentru ca ele au doi cromozomi X care furnizeaza o mai mare varietate de celule conice, care sesizeaza culorile pana la nuante. Ele au albul ochilor mai mare ca al barbatilor, pentru ca sunt facute pentru acea comunicare interpersonala la distanta mica, ce face parte integranta din legatura pe care o poate stabili o femeie.
Cand un barbat este trimis sa caute margarina in frigider, nu da de ea nici dupa ce cauta a doua oara, pe cand ea i-o arata cu ochii inchisi. Hormonii ei de estrogen ii permit sa identifice obiectele din sertar sau din incapere si sa-si aminteasca de ele ulterior, dupa un tipar de memorie specific. Ea devine pentru sot contul deschis de memorie pentru maruntisurile pe care el nu le gaseste cu nici un chip. Noile studii au mai sugerat ca, de fapt, creierul barbatului cauta in frigider cuvantul „margarina”.
Cand un barbat intra cu sotia lui intr-o casa, el identifica detaliile tehnice (intrarile, lucruri ce trebuie reparate), pe cand femeile analizeaza chipurile si stiu exact cine cu cine si ce simte fiecare.
Femeile aud mai bine decat barbatii si sunt abile in a distinge sunetele inalte. Creierul femeii este programat sa auda cum plange copilul noaptea, in vreme ce tatal doarme linistit si nezdruncinat, emanand o coloana sonora prin sforaitul lui de diferite intensitati.
De aceea, robinetele care picura le innebunesc pe femei, in vreme ce barbatii dorm linistiti, fara sa le bage in seama.
Pielea femeilor este mult mai sensibila decat a barbatilor. Ocitocina este un hormon care stimuleaza dorinta de mangaiere si activeaza receptorii atingerii. Nu e de mirare ca femeile, avand receptorii atingerii de zece ori mai sensibili decat ai barbatilor, dau mai multa atentie mangaierilor din partea barbatilor.
Unele studii au aratat ca femeile care sufereau de boli nervoase si de depresii si-au revenit mult mai rapid in functie de numarul de mangaieri si de alinari, precum si de durata acestora.
Atunci cand o femeie are probleme sentimentale sau este foarte suparata pe un barbat, mai mult ca sigur va spune: „Nu ma atinge!”
Simtul gustativ al femeii si cel olfactiv sunt net superioare fata de cele ale barbatilor. Barbatii sunt mai eficienti in a distinge gusturile sarat si amar, in timp ce femeile prefera dulciurile.
Barbatii sunt mai putin sensibili atunci cand o femeie sufera din pricina unei dureri, dar ei devin sensibili la un meci de fotbal sau la alte emisiuni mai agresive.
Si mai trebuie sa recunoastem ca femeile sunt net superioare in privinta simturilor de perceptie: ele sunt pricepute in a detecta nuantele fine la nivelul limbajului trupului, al vocii, al tonului si al altor stimuli senzoriali. Ele pot citi chiar reactii si sentimente ale animalelor.
Faptul ca mamele vorbesc mai mult cu fetele este motivul pentru care acestea din urma vorbesc mai mult decat baietii.
Barbatii isi vorbesc mai ales in gand. Cand o femeie il vede privind pe geam, isi inchipuie ca este plictisit sau lenes si incearca sa-i vorbeasca si sa-i dea ceva de facut, ca tot sta degeaba: „Pentru ca tot nu faci nimic, du-te si spala pe jos in bucatarie, dragule!”
Barbatii trebuie sa inteleaga ca, atunci cand o femeie vorbeste, ea nu asteapta sa-i se gaseasca solutii. Cineva spunea: „Odata nu i-am vorbit nevestei sase luni. N-am vrut s-o intrerup!”
Chiar cuvantul in sine are un inteles pentru barbat si alt inteles pentru femeie. Prin cuvant, barbatul exprima idei si informatii, iar femeia, sentimente si emotii.
De multe ori debitul de cuvinte ramane destul de bogat la femeie la sfarsitul unei zile si ea trebuie sa il consume ca sa se simta usurata si fericita. Atat asteapta: sa fie ascultata. Nu are nevoie de solutii.
Cand un barbat citeste o carte, se uita nerabdator sa vada cate pagini mai sunt pana la terminarea unui capitol, pe cand femeia nu este atat de secventiala ca barbatul, cautand finalul. Fire imaginativa, proiecteaza ea scenarii, pe care le va confrunta cu finalul cartii.
Daca barbatul este adancit intr-o lectura, scrie un articol sau un referat, nevasta lui ii va lasa usa deschisa, ca un reflex de a nu i se inchide posibilitatea comunicarii. El va striga dupa ea sa inchida usa, amenintand-o cu reprosuri pentru repetatele ei violari ale intimitatii barlogului sau.
Barbatii folosesc limbajul pentru a se intrece intre ei, de aceea sensul cuvintelor este mult mai important, ei cautand o solutie cu finalitate. La femei, vocabularul nu este punctul lor forte, de aceea definirea si intelesul cuvintelor nu conteaza asa de mult, caci ele se bazeaza pe tonul vocii pentru o exprimare mai fidela, dar si pe limbajul trupului, pentru a-i da un continut emotional. Scopul urmarit este cel al construirii relatiilor, si nu argumentativ, ca al barbatilor.
Daca o femeie ii vorbeste mult barbatului ei, inseamna ca-i place de el, dar, daca tace, ati incurcat-o!
– Iubitule, n-ai vrea sa-ti mai aerisesti creierii, dupa atata citit? il intreaba ea cu o licarire vioaie in priviri.
– Nu cred ca simt nevoia! Daca tot vrei sa-mi creezi conditii, deschide fereastra si este O.K!
Fata ei se intuneca si puse un lacat mare la gura, pe care il inchise cu scrasneli.
– E ceva in neregula? o verifica el pe consoarta lui.
Ea ii raspunse cu tacere.
– Am facut ceva rau? Nu stiu de ce, dar parca s-a innorat! incerca el sa se clarifice.
– Si s-ar putea sa ploua si cu grindina! iesi ea din mutenie. Cum de nu pricepi ca nu m-ai mai scos de doua saptamani si pe mine la o plimbare?
– Spune asa, femeie, nu ma lua pe ocolite! se lumina el. Ce mistere mai au si doamnele astea in cap! Auzi: sa ma mai aerisesc si eu si, cand colo, de fapt ea voia sa se aeriseasca! Oare cate alte taine mai ascunde?
Vorbirea pe ocolite este o specialitate a femeii si are ca scop sa adune relatii, dar cel mai adesea nu functioneaza in cazul barbatilor, pentru ca ei nu pricep regulile jocului. Creierul femeii este axat pe prelucrare, pe cand barbatii considera aceasta o lipsa de structurare. El vrea sa i se spuna concis si direct. Cum ei ocupa slujbele unde se cere orientarea in spatiu ca soferi, piloti sau profesori de stiinte exacte, vorbirea pe ocolite ar duce la grave erori.
Daca un pilot ar spune turnului de control: „ca jos e mai sigur decat aici, sus!” in loc de: „Ma pregatesc sa aterizez!”, cred ca ar fi scos urgent din slujba.
Femeile pun sentiment in ceea ce spun, in timp ce barbatii doar se exprima. Cum vocabularul nu este chiar punctul forte al creierului femeilor, ele nu considera definirea precisa a cuvintelor atat de relevanta. Chiar mai exagereaza, de dragul efectului obtinut.
Barbatii insa vor interpreta fiecare cuvant pe care-l vor spune ele ca atare si vor reactiona in consecinta.
– Tu niciodata nu esti de acord cu ce spun eu! il ataca ea suparata la refuzul lui de a merge la cumparaturi.
– Cum adica, niciodata? Chiar acum zece minute am zis ca e buna parerea ta de a merge la parintii tai duminica! spuse sotul intrigat.
– Intotdeauna socotesti lucrurile tale mai importante ca ale mele!
– Nu-i adevarat! Adu-ti aminte ca ieri ti-am spus ca este mai important ca tu sa mergi la tratament decat sa-mi cumpar eu doua cauciucuri la masina!
– Asa spui tu de fiecare data cand deschid discutia! i-o reteza ea.
– Asta e o minciuna! replica el. Nu spun asa de fiecare data!
Pentru o cearta „reusita”, barbatul trebuie sa inteleaga faptul ca femeia foloseste cuvinte pe care nu le ia ca atare, drept pentru care nici el n-ar trebui sa le inteleaga ca atare si nici sa le precizeze sensul.
Femeia foloseste in medie sase expresii faciale in zece secunde, prin care reflecta sau reactioneaza la emotiile interlocutorului.
De regula, barbatul ramane impasibil cand asculta, pentru a nu-si trada emotiile, dar asta nu inseamna ca nu traieste nici un fel de emotie. Scanarea creierului arata ca barbatii reactioneaza emotional la fel de puternic ca femeile, dar evita s-o arate.
Barbatul se pierde pe sine in munca si in performantele ei, pe cand femeia se pierde in detaliile vietii si in multimea relatiilor.
sursa: Cand dragostea se-ntoarce acasa – profesor George Uba
foto 1, foto 2, foto 3, foto 4
SEMINAR – Tainele Feminității cu SUADA – la București
vezi aici Calendarul tuturor seminariilor de Tainele Feminității
TAINELE GESTURILOR FEMININE – cu SUADA