TAROTUL – cunoasterea lumii prin simboluri

 

Tarotul este o arta si o practica invaluita in mister. Este o metoda de a vedea adevarul vietii folosind simboluri mistice si imagini. Simbolurile si secventele in care acestea apar in timpul citirii Tarotului, atunci cand este interpretat corect, pot fi folosite ca o modalitate de divinatie, ca un ghid spiritual sau unul ghid personal.

Tarotul este mai bine cunoscut ca un mijloc de divinatie, ca arta de a cerceta trecutul, prezentul si viitorul dintr-o perspectiva paranormala decat ca joc de carti obisnuit (tarocchi). Simbolurile Tarotului sunt cheia catre psihic si trezirea constiintei.

 

SEMNIFICATIA TAROTULUI

Tarotul cuprinde 78 de carti. 22 de carti sunt Arcana Majora (atuurile), iar celelalte 56 de carti formeaza Arcana Minora impartita in cate 14 carti pentru fiecare dintre cele 4 culori. Culorile sunt monede, bâte, cupe si spade. Semnificatia traditionala a cartilor este aceeasi indiferent de tipul de Tarot folosit. Imaginatia si limbajul asociat fiecaruia determina particularitatea lor . De exemplu: multi considera ca Tarotul Renascentist este in mod special favorabil intrebarilor despre dragoste, putere si ratiune.

 

ISTORIA TAROTULUI

Exista multe mituri care inconjoara originea Tarotului si au fost exprimate adesea teorii conform carora aceste carti au fost inventate in vechiul Egipt, India sau China.
Aceste idei apartin curentului romantic sau reprezinta mai mult dorinte decat evidente. Cel mai raspandit mit este acela potrivit caruia aceste carti au fost aduse din India de catre tigani (care asa cum sugereaza numele, au venit din Egipt).

Acest punct de vedere a fost sustinut in lucrarea “Le monde primitif” (Lumea primitiva) de catre Court de Gebelin, in anul 1781.
Adevarata orgine a cartilor de tarot ramane un mister, dar ceea ce se stie sigur este ca unele similare celor din prezent au aparut in Italia si Franta la sfarsitul secolului al 14-lea.

 

ISTORIA TIMPURIE

Primele carti dateaza din 1392 si din acestea au mai ramas un numar de 17. Se crede ca au fost pictate de catre Jacquemin Gringomeur pentru regele Frantei, Charles al 6-lea, dar este posibil ca ele sa nu fie atat de vechi si de fapt sa fie vorba despre “Tarotul venetian” de la mijlocul secolului al 15-lea. Cele mai vechi carti care au supravietuit integral au fost cele pictate de un artist italian, pe numele sau Bonifacio Bembo, in 1422. Acest Tarot mai este cunoscut sub denumirea de Visconti dupa numele de familie al celui care le-a comandat, ducele de Milan.

Desi in prezent este evidenta existenta Tarotului inca inainte de secolul al 14-lea, multe dintre ideile ce sunt simbolizate de aceste carti sunt mult mai vechi.

In timp ce carti cum sunt Scamatorul (Magicianul), Preotul, Diavolul si Ultima Judecata se incadreaza in contextul Europei Medievale, altele precum Preoteasa si Luna, apartin mai mult perioadei precrestine.
Initial, Tarotul a fost folosit mai mult ca un joc iar contemporanii nostri care joaca carti ar trebui sa stie de unde provine jocul de carti. In Italia moderna, mai exista inca un joc denumit “tarocchi” care se joaca cu arcana minora. Opiniile istoricilor difera, sustinandu-se fie ca jocul de carti a evoluat din Tarot fie invers.

 

ASOCIERI EZOTERICE

Cartile, in special cele 22 din arcane majora au puternice asocieri ezoterice. Acest aspect a inceput sa fie teoretizat si explorat in secolul al 18-lea, cartile fiind legate de multe domenii apartinand misticului cum ar fi cabala, alchimia, ritualurile magice si divinatia.

Ocultistul francez Eliphas Levi, a cercetat in secolul al 19-lea legatura dintre Tarot si Cabala. Cu toate ca si altii inaintea lui sugerasera aceasta legatura, el a lucrat la consolidarea relatiei si sistemul Cabala – Tarot a devenit principalul model pentru dezvoltarea si interpretarea Tarotului, fiind folosit in Traditia Mistica Apuseana.
Levi insusi a simtit ca Tarotul s-a nascut din invataturile Cabalei, dar cu toate acestea nu exista dovezi istorice in acest sens.

Secolele 19 si 20 aduc o reinviere a studierii si punerii in practica a cunostintelor oculte, multe dintre asocierile dintre Tarot si alte sisteme mistice fiind dezvoltate si redefinite. Cel mai influent in acest sens a fost Ordinul Ermetic al Zorilor Aurii “The Hermetic Order of the Golden Dawn” sau societatea britanica Rosacroce fondata in 1888. Separat, membrii ordinului au produs doua dintre cele mai populare si influente carti de Tarot: “Rider-Waite” si “Thoth”.
Arthur Edward Waite a fost un membru important al “Golden Dawn”.

In 1910, el a publicat “The Key of the Tarot” (Cheia Tarotului) in care a scris: “adevarul limbaj al Tarotului este symbolic, tarotul nu vorbeste nici o alta limba si nu ofera nici un alt semn.” Sub conducerea lui, un alt membru, Pamela Coleman Smith a realizat designul cartilor cunoscute sub denumirea “Rider-Waite” (Rider a fost editorul lui Waite).
Un alt un membru al ordinului, Aleister Crowley, a desenat cartile denumite „Tarotul Thoth”. Ele au fost desenate de catre Lady Frieda Harris. Aceste carti au fost realizate in perioada 1938-1943. Desi Crowley isi publicase studiile despre Tarot in “The Book of Thoth” (Cartea lui Thoth) in 1944, cartile de tarot propriu-zise nu au aparut pana in 1969, data la care atat designerul cat si creatorul erau morti.

„Thoth” este in mitologia egipteana echivalentul lui Mercur de la romani si se crede ca ar fi fost inventatorul hieroglifelor.
Atat cartile din “Rider-Waite” cat si cele din “Thoth” sunt pline de simboluri ezoterice, combinand aspecte importante ale Tarotului timpuriu cu referinte cabaliste, astrologice si de alchimie.

 

ULTIMA JUDECATA

Astazi putem alege mai mult sau mai putin dintr-o multitudine de variante de carti de Tarot. Uneori facem discriminari in ceea ce priveste Tarotul pentru ca exista carti de Tarot pe care le putem considera glume daca tinem cont de istoria si simbolismul acestora. Unele carti arata bine, ceea ce nu este rau daca le folosim pentru valoarea lor estetica dar ele nu ofera nimic mai mult. Acum cartile cunosc acum toate formele, marimile si structurile: cu margini rotunjite, patrate sau triunghiulare si cu numere diferite de carti.

Exista carti care se bazeaza pe o spiritualitate traditionala, avand origini in paganism, religia druizilor, budismul zen, mitologia greaca, scandinava sau din perioada regelui Arthur. In ciuda tuturor virtutiilor si viciilor acestor carti, ele vin sa confirme influenta pe care Tarotul a avut-o asupra multor timpuri si multor culturi.

sursa; foto

PROGRAMUL complet al EVENIMENTELOR din 2019 mai jos

Magia vietii prin tarot – cu Suada Agachi

Taronumerograma anului 2019 – numerolog Ionut Agachi

 

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io