Invataturile Maestrilor Spirituali

Atunci cand privim catre cei care au inspirat si au influentat omenirea de-a lungul mileniilor, ne reintoarcem la marii lideri ai lumii care au oferit o claritate si o intelepciune asupra a ceea ce inseamna cu adevarat sa fii om. Acesti profeti, intelepti si maestri nu au incercat niciodata sa fie simboluri religioase. Multi dintre acestia au dorit sa ne impartaseasca cateva dintre revelatiile pe care le-au avut in incercarea de a produce o trezire interioara in oamenii de pretutindeni.

 

Atunci cand analizam invataturile acestor maestri descoperim existenta unor dialoguri, ideologii si filosofii asemanatoare despre viata. In timp ce mesajele sunt comunicate in mod diferit, principile care stau la baza invataturilor sunt similare.

De la Buddha care ne-a invatat despre suferinta si despre importanta vietii traite pe muchia momentului prezent, la Mohammed, care ne-a invatat sa-i slujim si sa avem compasiune fata de ceilalti, la Lao Tzu, care a inteles adevarata natura a simplitatii si a complexitatea acesteia, la Gandhi, un porumbel al pacii si pana la Dala Lama, un practicant al tolerantei, iubirii si fericirii, exista o tema fundamentala impartasita de toti acesti mari maestri, aceasta fiind dragostea si iubirea de semeni.

Acestea sunt patru dintre cele mai importante invataturi oferite de marii maestri spirituali – Buddha, Mohammed, Lao Tzu, Ghandi, Dalai Lama

 

1. Traieste in momentul prezent – Prezenta

Dintr-o parabola Zen. Un om calatorind pe un camp intalneste un tigru. Omul fuge, dar tigrul alearga dupa el. Ajungand aproape de o prapastie se prinde cu mana de o vita salbatica si ramane agatat de aceasta deasupra prapastiei. Tigrul il adulmeca de sus. Inspaimantat, omul nostru priveste in jos, acolo unde un alt tigru asteapta sa-l manance. Doar vita salbatica este cea care-l sustine. Doi soricei, unul alb si unul negru, incetul cu incetul incep sa roada din vita salbatica. Omul nostru vede o capsuna delicioasa langa el. Apucand capsuna cu o mana si tinandu-se de vita cu cealalta, cade in prapastie in timp ce mananca delicioasa capsuna. Ce dulce a fost acea capsuna in timpul caderii sale. Acesta este adevaratul non-atasament si adevarata viata traita in prezent.

Intelepciunea stie ca nu exista nimic altceva in afara momentului prezent. Intelepciunea intelege ca nu are sens sa fim atasati de ceva anume. Cat de des traim pentru a ajunge sa traim o alta experienta sau pentru un alt moment? Asta au incercat toti acesti mestri sa ne invete, sa traim in prezent, plini de compasiune si de recunostinta, chiar si pentru acea pe capsuna pe care o gustam in timp ce ne asteptam sfarsitul. Fiecare dintre noi putem trai realitatea maestriei doar in momentul prezent, deoarece aceasta nu exista nici in trecut si nici in viitor. Putem trai experienta iubirii, compasiunii si a recunostintei doar in acest moment. Orice altceva este o iluzie.

Fa Rai din ce ai!

2. Simplitatea si non-atasamentul

Simplitatea este o alta cheie a maiestriei. Simplitatea este o stare de spirit si un fel de a fi, nu un stil de viata. Simplitatea este un mod de a gandi, un mod de a privi lucrurile, o mod de a te exprima si un mod de a face lucrurile. Toti maestrii spirituali au inteles la un moment dat faptul ca multumirea si fericirea este un produs al simplitatii si al non-materialismului. Profetul Mahomed  a fost cel care a explicat cum avutia duce la hedonism si cum hedonismul duce la o viata condusa de dorinte. Buddha a reununtat la materialism si i-a asemanat pe cei care alearga dupa faima, avere sau alte dorinte conduse de ego, cu “un copil care linge mierea de pe lama unui cutit. In timp ce gusta dulceata mierii, copilul risca sa-si raneasca limba”.

De-a lungul timpului au exista foarte multi invatatori care ne-au comunicat importanta unei vieti simple, non-materiale. De ce ignoram astfel de sfaturi? Oare stim mai multe decat acesti mari intelepti? Am descoperit pana acum elixirul vietii in aceasta societate de consum in care traim? Marii maestrii ne spun ca traim intr-o iluzie in cazul in care credem ca putem sa traim o viata fericita bazata pe fericirea exterioara. Este necesar sa privim in interiorul nostru pentru a intra in contact cu realitatea noastra interioara. Este necesar sa ne reevaluam propritatile si adevaratele scopuri ale vietii noastre.

 

3. Compasiunea si recunostinta

Pentru a ne arata compasiunea fata de cei din jurul nostru este necesar sa ne exprimam empatia si sa sa suferim impreuna cu acestia. In forma lor cea mai inalta, compasiunea si recunostinta sunt realizarea potrivit careia nu exista nici o separare intre tine si cei din jurul tau. Marii intelepti privesc iubirea si compasiunea ca fiind calitati care pot fi  dezvoltate, acesta fiind adevaratul nostru scop pentru care ne aflam aici.

Cel mai fericit om din lume: despre obiceiurile FERICIRII

4. Maiestria este claritate

Fiecare dintre noi am trait momente in care totul pare atat de clar. Apoi,  la fel de repede precum si-a facut aparitia, aceasta claritate a disparut in eter lasandu-ne sa ne intrebam cum putem face ca aceasta stare sa fie una permanenta. Maestrii sunt foarte clari si de neclintit in angajamentul lor fata de o filosofie de viata. Cu aceasta claritate isi face aparitia o putere si o libertate incredibila. De cele mai multe ori, aceasta claritate ne ocoleste datorita alegerilor total opuse pe care le facem in viata de zi cu zi.

Carte „TEHNICI DE CITIRE A CHIPULUI” poate fi comandată de aici sau click pe imaginea de mai jos

Click pe imagine pentru a vedea Calendarul evenimentelor viitoare susținute de Suada Agachi

 

sursa

CHIPUL MAESTRULUI – întelepciunea de pe chip – cu Suada Agachi

Lasă un comentariu

Contactează-mă

Relații evenimente și cursuri
Telefon:  0730 353 355
E-mail: suport@suada.ro

Relații comenzi și livrare
Telefon:  0730 373 377
E-mail: vanzari@suada.ro

Trimite-mi un mesaj

Politica cookie      Politica de confidențialitate       Termeni și condiții

Copyright © 2021 Suada Agachi

Creat de GDCloud.io